Zo doe je Italië on a budget

Toen ik laatst 200 piek moest neerleggen voor een overnachting in Rome, dacht ik dat ik het verkeerd verstaan had. Al lachend zei ik dat ik maar een nachtje zou blijven, niet drie. De receptionist bleef me star aankijken. Of ik nog ging betalen. Met mijn ogen dicht haalde ik mijn creditcard door het apparaat. Hoe kon ik mijn vakantie in Italië leuk houden zonder mijn hele rekening leeg te plunderen? Dit zijn mijn tips voor Italië met beperkt budget.

Tips voor Italië on a budget

Walking tour

Gelukkig is heel Italië één groot openluchtmuseum en kost het niks om lekker door straatjes te slenteren. Ook worden er in veel grote steden gratis wandeltours gehouden waarbij je meer leert over de stad. En het leuke is: zo leer je ook meteen nieuwe mensen kennen. Op freewalkingtouritalia vind je alle gratis wandelactiviteiten.

Pak het openbaar vervoer

Ooit heb ik vijtftig euro neergelegd voor tien minuten in de taxi in Sardinië. Geen grap. Toen ik dat een Italiaanse vriendin vertelde, moest ze lachen en zei ze dat er ook een heel goed busnetwerk is. Het pakken van het openbaar vervoer duurt misschien iets langer maar het scheelt mega in de portemonnee. Iedere keer als ik me wil verplaatsen, check ik dus eerst of er een bus of trein gaat. Daar betaal je vaak maar een paar euro voor en zie je nog meer van het landschap ook.

Huur een auto

Zelfs het huren van een auto is vaak veel goedkoper dan het nemen van een taxi. Voor een paar tientjes heb je al zo’n leuke Fiat500 die je bijna overal ziet in Italië. Met discovercars.com kun je alle aanbieders vergelijken en de meest voordelige kiezen.

Ga in het laagseizoen

Als je flexibel bent, is het handiger om Italië in het laagseizoen te bezoeken. Probeer vooral augustus te skippen, dat is de maand dat veel Italianen ook op vakantie gaan. Overal is het dan megadruk, duur en warm. Het voorjaar en de nazomer zijn eigenlijk betere tijden om naar Italië te gaan.

Scoor een citypass

Als je helemaal waus bent van het bezoeken van musea dan kun je het beste een citypass aanschaffen. In Milaan kun je al voor €11 een MilanoCard scoren waarmee je 24 uur toegang hebt tot 500 toeristische trekpleisters. In Rome betaal je €113 voor een Omnia Card. Klinkt prijzig, maar hiermee kun je naar het Vaticaan, het Colosseum, de Sixtijnse Kapel en andere hotspots. Ook heb je er onbeperkt toegang mee tot het openbaar vervoer.

Vermijd toeristische restaurants

Zodra je foto’s op het menu ziet staan: run! Het eten in toeristische restaurants in het centrum is vaak duur en slecht. Ga waar de locals ook heen gaan. Ik vraag zelf altijd ongegeneerd aan de hotelreceptionist wat zijn of haar favoriete restaurant is, maar op Italiamo hebben we inmiddels ook al een hele rits aan fantastische restaurants voor je verzameld. Zo kom je vaak bij pareltjes waar TripAdvisor niks vanaf weet.

Smeer een bammetje

Voor deze tip schaam ik me eigenlijk dood, maar je bent een skirre Hollander of niet. In hotels maak ik vaak ook alvast mijn lunch, die ik stiekem in mijn tas doe. Een bammetje met kaas of Italiaanse salami is zo gemaakt en makkelijk mee te nemen in een servet. Pak er nog een appel of banaan bij en je hebt lunch voor die dag.

Zoek een gratis strand

Je hebt superluxe stranden in Italië met bedjes en parasols, maar je hebt ook genoeg onontdekte baaien waar je lekker met een handdoekje en picknick kunt chillen. Een zonsondergang erbij en je budget stranddag verandert in een onvergetelijke ervaring. Weet je niet zeker waar je heen moet gaan? Vraag een local om een “spiaggia libera”.

Doe een wandeling

Italië barst van de natuur en historie. Je hoeft maar een willekeurige route langs de kust te pakken of een wandeling rondom een meer of in de natuur te maken en je hebt waarschijnlijk de dag van je leven. En dat zonder een cent uit te geven. Op Komoot vind je vele routes die andere je al voor gegaan zijn.

Goedkoop overnachten

Ik ben inmiddels een ster geworden in het vinden van goedkope overnachtingen. Het liefst ga ik naar een agriturismo waar ik bij een gezellige local verblijf. Of via Booking.com vind ik een hotel en contact ik hen zelf om een betere prijs af te spreken. Terwijl ik dit artikel schrijf, zit ik op een camping aan het strand en slaap ik in en stacaravan. Het opzoeken van kleine campings kan dus ook lonen voor een goedkoop verblijf.