Je wilt niet weten wat er in een potje zongedroogde tomaten zit

Een potje zongedroogde tomaten hebben wij én onze collega’s en buongustai van Favorflav altijd wel in de voorraadkast staan. Lekker door de salade of om deze warme broodjes met feta en olijven mee te maken. Maar wat blijkt? Zo’n potje bevat dus niet alleen zongedroogde, donkerrode tomaatjes gedrenkt in olijfolie maar ook insecten, concludeerde de Keuringsdienst van Waarde.

Tomaat met insecten

Net als die ontstopper in olijf en neppe supermarktmie zagen we ook deze niet aankomen. Toch is het volgens de Keuringsdienst niet zo gek dat er ook insecten in de potjes voorkomen. Dat zit namelijk zo: zongedroogde tomaten worden gedroogd in de zon. Dat gebeurt op open velden voor zo’n zeven dagen lang. Het warme weer en de onbeschermde en onbespoten tomaten zijn voor insecten een prima onderkomen.

Kan geen kwaad

Natuurlijk worden de tomaten na het drogen nog goed gewassen. Maar insecten die zich diep in de tomaten hebben verscholen zijn met een simpele spoelbeurt niet weg te krijgen. Daardoor blijven de insecten (of vaak delen ervan) achter in het vruchtvlees. Dat insecten in voedingsmiddelen voorkomen gebeurt, net als in dit geval, vaker onbewust dan bewust. Kwaad kan het overigens niet omdat het om héle kleine hoeveelheden gaat. En de smaak van de tomaatjes: die is gelukkig nog even lekker.

Bron: Favorflav