Herfstfeestje in je mond: kastanjes poffen doe je zo
Zegt er iets meer ‘herfst’ dan kastanjes? Alleen al van het woord krijg je zin in regen en storm. Juist daarom is het zo zonde dat we ze in Nederland amper eten en geen idee hebben hoe je tamme kastanjes moet poffen in de oven. Maar daar gaan we nu verandering in brengen door te leren van de kastanje-maestri: de Italianen.
Kastanjes poffen en eten
Kun je alle kastanjes eten?
Nee! Dus we beginnen met een waarschuwing: de wilde kastanje of paardenkastanje – de variant die je overal in Nederland vindt – is niet eetbaar en kan zelfs giftig zijn. Je herkent hem aan de schil met korte, stompe stekels, de volledig ronde vorm en het feit dat er meestal één kastanje per bolster is. Wél eetbaar is de tamme kastanje, vindbaar in Zuid-Europa. Deze heeft een schil met lange, dunne stekels, een licht afgeplatte vorm met een puntje aan de bovenkant en meestal drie kastanjes per bolster. Boek dus een kastanje-tripje naar Italië of koop je tamme kastanjes bij de groenteboer.
Hoe smaken tamme kastanjes?
De eetbare tamme kastanje heeft een zoete, nootachtige smaak. Ze zijn zacht en romig als je ze poft of roostert. De textuur is vergelijkbaar met die van een zachte noot, dus je kunt ze goed snacken of verwerken in gerechten. Niet voor niets zijn ze eigenlijk het patatje van Italië. Heb je een wilde kastanje te pakken, dan is dat al snel duidelijk: die smaakt bitter.
Is het moeilijk om kastanjes te poffen in de oven?
He-le-maal niet. Je kunt ze verwerken in allerlei gerechten, maar het simpele poffen van kastanjes is een goed begin. Dat doe je zo:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Was de tamme kastanjes en droog ze af.
- Snijd met een scherp mes een kruisje in de platte kant van elke kastanje.
- Leg de kastanjes op een bakplaat met het kruisje naar boven.
- Pof de kastanjes 20-25 minuten in de oven, schud ze halverwege even om
- De kastanjes zijn klaar als ze openspringen en de schil gemakkelijk loslaat.
- Pel de kastanjes als ze iets zijn afgekoeld, maar wel nog warm zijn.
- Serveer met een snufje zout en/of een klontje boter.
Zijn kastanjes eigenlijk gezond?
Zeker weten. Ze bevatten weinig vet en zijn rijk aan vezels, vitamine C en vitamine B. Je trouwens ook heel goed glutenvrij bakken met kastanjemeel.
Welke kastanje-tradities hebben de Italianen?
In de herfst zie je overal straatverkopers met gepofte kastanjes: ‘caldarroste’. Ook houden veel Italiaanse dorpen een kastanjefestival in de herfst: een ‘festa della castagna’. Wil je naar het hart van de kastanjetraditie, dan moet je in de Toscaanse regio Monte Amiata zijn. Hier schijnen dankzij de vulkanische grond ook de beste tamme kastanjes (de soorten Marrone, Bastada Rossa en Cecio) te groeien. Zit een tripje naar Toscane er even niet in, dan kun je ook thuis dé Toscaanse kastanjetaart bakken. Het recept voor castagnaccio vind je hier.