Zoenen verplicht: op deze kissing points in Italië móet je zoenen

Dat de Italianen bekend staan als gepassioneerd in de liefde wist ik wel. Maar dat ze je tegenwoordig dwingen om elkaar op de mond te zoenen op straat? Kijk uit waar je loopt, want op deze kissing points in Italië ben je anders zomaar verplicht tot een zoen. Ja, het is echt waar: Italië heeft verkeersborden gemaakt met daarop ‘zoenen is verplicht’ en ‘romantische zone’. Niet zomaar bij een busstation of een druk verkeerspunt gelukkig, maar op zwijmelachtige plekjes door heel Italië.

Kissing point in Trentinara

Je vindt zo’n speciaal bord in het dorpje Trentinara in Campanië, waarop twee kussende tortelduifjes staan die de Romeo en Julia van de Salento afbeelden: Isabela en Saul. Volgens een legende was Isabela de dochter van een rijke markies en Saul de leider van een beruchte roversbende. Omdat de liefde niet mogelijk was tussen die twee, zouden zij zich allebei van het uitkijkpunt in Trentinara geworpen hebben. Vanaf het centrale plein loopt er een straatje versierd met handgeschilderde keramieken tegeltjes met leuzen over de liefde (Via dell’Amore) naar het panoramische uitkijkpunt waar deze liefdestragedie heeft plaatsgevonden. Hoewel Isabela en Saul er niet meer zijn, kun jij wel de liefde bezegelen met een kus bij het bord “Kiss… please”. Maar dit is niet het enige kissing point in Italië.

Zoenen verplicht

Ook Anacapri op het eiland Capri doet mee aan dit romantische initiatief. Hier vind je het bordje “Obbligatorio baciarsi” bij de vuurtoren Punta Carena. De Italianen begrijpen wel wat romantisch is, want het uitzicht vanaf hier op de helderblauwe zee en woeste rotspartijen is de ideale plek voor een kus.

In het kustplaatsje Sperlonga maken ze het helemaal heet. Met al die kleine witte huisjes en een knalblauwe zee, is ook dit wel een erg romantisch stukje Italië. Je vindt hier dan ook maar liefst vijf “Kiss me” bordjes, bij onder andere het Belvedere Monte Circeo, op het Piazza Fontana, bij de Torre Truglia en bij het Belvedere Grotta di Tiberio en Belvedere del Ridosso. Ontdek de plekken via #baciamiasperlonga op Instagram.

Nog zo’n romantische plek in Italië waar je verplicht moet zoenen, is in Vieste. Dit is een kustplaatsje in het noorden van Puglia. Je vindt daar een kus bordje bij Piazzetta del Bacio, maar misschien wel nog romantischer is de trap versierd met hartjes. Daar mag je van ons ook best kussen.