Rome opent Largo Argentina waar Julius Caesar is vermoord voor publiek

“Et tu, Brute?“, zei Julius Caesar in 44 voor Christus, toen hij zijn brute vriend Brutus tussen de mensen zag die hem daarna neerstaken. De plek waar hij de beroemde woorden volgens de legende sprak is sinds gisteren toegankelijk voor publiek, voor het eerst ooit.

Largo Argentina

In 1926 werden de ruïnes van Largo Argentina per abuis ontdekt bij bouwwerkzaamheden in het centrum van Rome, waarna de opgravingen tot in de jaren zeventig duurden. Het is een van de belangrijkste opgravingen van de stad. Naast overblijfselen van vier eeuwenoude tempels vertelt de plek ook de geschiedenis van de Romeinse dictator. Caesar werd tijdens een vergadering in de Curia van Pompeius doodgestoken door een groep benadeelde senatoren – een door Shakespeare ietwat verfraaid verhaal dat niettemin interessant blijft. Restjes travertijn van de Curia liggen nog in de grond.

Tot voor kort was Largo Argentina alleen op afstand vanaf de hoger gelegen straat te aanschouwen, met razend verkeer van het drukke kruispunt ernaast. Alleen katten mochten erin, die er gretig gebruik van maakten. Bulgari pompte wat centjes (een miljoen) in de renovatie van het plein en maakte Largo Argentina toegankelijk voor publiek. Zonder de katten lastig te vallen. Bulgari is nogal lief voor de stad, gezien er eerder ook al €1.5 miljoen in de Spaanse Trappen werd gestoken door het Italiaanse modehuis. Fendi deed dat dan weer voor de Trevifontein.

Als niet-Romein betaal je vijf euro entree voor een rondje in de voetsporen van Caesar.