8 weetjes die je nog niet wist over de Trevifontein

Trevifontein

’t Is niet de minste, die 26 meter hoge zeegod Oceanus op z’n strijdwagen met gevleugelde paarden die het water van de Trevifontein bevaart. 8 lekkere weetjes over het wonderschone waterwerk in Rome.

1. Het aquaduct dat ‘m in water voorziet is te zien ín een warenhuis

De Trevifontein bevindt zich op het eindpunt van Acqua Vergine, dat nog vóór de jaartelling werd gebouwd. Ooit bevonden zich daar drie bassins die water opsloegen voor de bevolking. Het eeuwenoude apparaat werkt overigens nog aardig door voor z’n leeftijd; per dag sluist het aquaduct een kleine 80 miljoen liter water door de fontein. Het immense ding vind je al door je oren te spitsen, je hoort ‘m van ver.

2. De Trevifontein is vernoemd naar de drie straatjes eromheen

Vandaag de dag zijn er vijf straten die op het plein van de Trevi uitkomen, maar vroeger waren het er drie. Ed ecco: drie straten vertaalt zich naar tre vie.

3. De paus financieerde de bouw met een loterij

Paus Clemens XII hield wel van een spelletje en liet de huidige fontein ontwerpen door een wedstrijd in het leven te roepen. Nicola Salvi keek het kunstje af van het originele ontwerp van Gian Lorenzo Bernini en won. Of het toeval is dat zijn ontwerp het goedkoopst was van allemaal is niet zeker, maar feit is dat geld wel een probleem was. Daarom herintroduceerde de paus de loterij en werd een potje gokken de reden dat de fontana di Trevi daadwerkelijk staat.

4. Modehuis Fendi betaalde de renovatie

In 2013 pompte Fendi dik twee miljoen in het Romeinse monument voor een grootschalige renovatie, om iets terug te doen voor de stad waar het modehuis geboren werd. Toen Fendi in 2019 negentig kaarsjes uitblies, deed het dat dan ook terecht in stijl: met een modeshow waarbij de modellen over het water liepen van de fontein. Op een catwalk van plexiglas, dat wel.

5. Het geld in de Trevifontein gaat naar een goed doel

Rug naar de fontein, muntje in je rechterhand en hop, over je linkerschouder. Een traditie die je verzekert van je terugkeer naar Rome. Het levert schoonmakers nogal wat werk op, want al dat geld – een dagelijkse €3.000, jaarlijks miljoentje – wordt er iedere dag uitgevist. Dat geld gaat niet in eigen zak; het wordt gedoneerd aan stichting Caritas, die daarmee de armen van de stad steunt. Er ontstond in 2019 nog een relletje over, toen er een plan van de burgemeester opdook om het geld te gebruiken voor de waardeloze infrastructuur van de stad. Dat werd na de mediastorm haastig ontkracht.

6. La Dolce Vita maakte de fontein wereldberoemd

Nou ja, het zijn de architecten Bernini en Salvi die we postuum mogen bedanken voor de Trevifontein, maar zonder deze film zou hij misschien wel iets meer in de schaduw hebben gestaan van de ontelbaar vele schatten die je verder in Rome vindt. Als blijk van waardering zette de Trevifontein zichzelf dan ook in de schaduw bij het overlijden van acteur Marcello Mastroianni; de lichten werden gedoofd en de fontein werd gehuld in een zwart doek.

7. Het monument wordt dagelijks door 1.200 mensen bezocht

De grootste kans om de fontein van dichtbij te kunnen zien heb je vroeg in de ochtend, ’s nachts en in de winter. De rest van de tijd staat er dus nog meer dan 1.200 man muntjes te gooien.

8. In de fontein springen levert je een fikse boete op

Nu is dat niet iets wat me verbaast en gok ik dat een duik in de Hollandse Hofvijver ook niet ongestraft blijft, maar blijkbaar gaan Italië en z’n monumenten gebukt onder massaal misdragen van toeristen en moet het dus even benoemd worden. Bovendien dook Mastroianni er ook in en schreef daarmee filmgeschiedenis in plaats van geld af.