Dingen waaraan je kunt zien dat de lente is begonnen in Italië

De eerste dag van de lente staat voor mij gevoelsmatig gelijk aan het overleven van een marathon (ik zal die namelijk nooit winnen en laat even buiten beschouwing dat ik er überhaupt nog nooit een gelopen heb dus dat zegt wel genoeg denk ik). In Italië is men met mij, want daar verandert álles op de 21e maart. Niet alleen de bloesem bloeit op van de eerste warmte van de zon, ook de mensen en het dagelijks leven neemt een andere vlucht. Zo zie je dat het voorjaar is gearriveerd in Italië.

5 tekenen van lente in Italië

Aperitivo verplaatst zich

Eigenlijk verplaatst alles zich weer naar buiten. Waar de Italiaan zich in de winter angstvallig verstopt voor een spatje regen en schuilt voor de kou, verhuist het hele leven in de lente weer richting straat. Er wordt gegeten op straat, gedronken op straat, gerookt op straat, geschreeuwd op straat, gebingood op straat…

De kledingkast gaat om

Zo slecht als Italianen klok kijken, zo goed kijken ze naar de kalender. Trouw als ze zijn aan de seizoenen, wordt er tot aan de lente nog vastgehouden aan de winterjas. Oók als het twintig graden is in februari. Het is tenslotte februari, dat is geen lente. Maar als je denkt dat de winterjas dan direct omgewisseld wordt voor blote benen omdat het twintig graden kan zijn, ho maar. Het is tenslotte lente, geen zomer. De gulden middenweg: een frisse, lichte, gelaagde lentegarderobe. Die is ook zeker praktisch, gezien het ’s avonds echt nog afkoelt.

Gelateria op het program

IJscomannen in Italië zijn geen mietjes en scheppen ook in de winter gewoon door. Maar vanaf de lente gaat het ijs-eten op straat ook weer leven. Daar zijn wij dan weer wat voorzichtiger mee, in Nederland. Maar waarom zou je in hemelsnaam wachten tot de zomer?

De nationale voorjaarsschoonmaak begint

Hoe zuidelijker, hoe groter. Moeders zeggen het eerste vioolconcert van hun kinderen er nog voor af. De verbouwing bij je buren is niets in vergelijking met de voorjaarsschoonmaak in Italië.

Typische voorjaarsgroente op de markt

De markt dijt lekker uit in de lente, want de moestuinen staan op springen. Met name het aanbod fruit groeit exponentieel, waarbij citrusvruchten in allerlei soorten en maten gezelschap krijgen van meloenen en bessen die hun gezicht weer laten zien. Winterse bladgroenten geven het stokje door aan de artisjok, groene asperges, doperwtjes en tuinbonen en de prachtige courgettebloem.