Volgens TikTok is dit het makkelijkste focacciarecept ooit

Ik ben dol op focaccia en vind het – terwijl ik ook dol ben op koken maar absoluut geen bakker ben – een feest om zelf focaccia te maken. En dat kan ik hartstikke leuk verkondigen, maar toch komt er bijna nooit een verse focaccia uit mijn oven. Simpelweg vanwege de tijd die ’t me kost. Tot, warempel, deze TikTok terwijl ik niet eens TikTok gebruik mijn scherm passeerde. Focaccia in een mum van tijd, geen gekneed en gebakken in een cakeblik.

The Practical Kitchen

Nog een voordeel: de minifocaccia hoef je niet de delen, dus kun je als je wilt elke dag thuis maken en opeten zonder dat ook maar iemand je erop aanspreekt of, wanneer je minder eet, zonder dat je ermee langs de buren hoeft omdat ‘ie niet op gaat. De slimmerik achter het recept is The Practical Kitchen, die mijn aandacht naar haar website trok met onderstaande TikTok.

@thepracticalkitchen By far my most POPULAR recipe of all time is this mini focaccia recipe that bakes up in a loaf pan. So easy and perfect for one or two people to share. Add whatever toppings you like! Get the full recipe at the link in my bio and on ThePracticalKitchen.com! #focacciatok #focaccia #focacciabread #minifocaccia #focacciarecipe #focacciatime #breadmaking #baking #popularrecipes ♬ Popular – From “Wicked” Original Broadway Cast Recording/2003 – Kristin Chenoweth

The Practical Kitchen blijkt de koningin van de eenpersoonsbaksels en heeft zo meer kleine-portie-recepten op haar website staan. Ik neem je mee in de minifocaccia in bakblik, ofwel het recept voor de makkelijkste focaccia ooit. Buiten amper ingrediënten en weinig tijd wordt er ook niet gekneed maar gevouwen om het brood structuur te geven. Eigenlijk is het gewoon de geminimaliseerde versie van haar snelle focacciarecept, maar zeg op: had jij het zelf bedacht om die in een bakblik te stoppen voor een vrijgezellenfocaccia? Nou. Lees het recept, zet een kop koffie, vink een stap af, kruip achter je computer, doe nog een stap, ga weer wat werken en voor je het weet mag je verse focaccia alweer de oven uit.

Recept voor de makkelijkste focaccia ooit

Ingrediënten

  • 120 gram bloem
  • 1 flinke theelepel suiker
  • 1 flinke theelepel zout
  • 80 ml lauwwarm water
  • 1 theelepel gedroogde gist
  • 2 flinke theelepels olijfolie

Bereiding

  1. Meng de bloem, suiker en zout in een kom en maak een kuiltje in het midden. Voeg het lauwwarme water toe aan de droge ingrediënten en strooi de gist erover om te activeren.

2. Giet na ongeveer een minuut een beetje olijfolie bij het deeg en meng de droge ingrediënten door de natte tot een bal ruw deeg. Dek het af en zet het 15 minuten opzij.

3. Na de rusttijd ga je de slap and fold-techniek (handige gifjes vind je hier) toepassen, waarbij je het deeg ‘flatst’ tegen de kom en omvouwt. Dit herhaal je een aantal keer, waarbij je het deeg iedere keer 90 graden draait. Dek het weer af en zet weer 15 minuten opzij.

4. Herhaal stap 3 nog een keer tot je een gladde bol deeg hebt en plaats het deeg in een met olie ingevet bakblik. Laat het nog een uur rijzen.

5. Na het uur moet het deeg al een groot deel van het bakblik innemen. Rek het met ingevette olie-vingers uit tot de randjes van het blik en maak deukjes met je vingers in het deeg. Verwarm de oven voor tot 200 graden Celcius.

6. Sprenkel nog wat olie over de focaccia, strooi er wat grof (Maldon!) zout overheen en schuif het blik 20 tot 25 minuutjes de oven in. Laat 15 minuutjes afkoelen voor je je erin vastbijt.