Italië-lovers, de film Sei Mai Stato sulla Luna moet je zien

Sei Mai Stato sulla Luna

Als ik wat onverwachte Netflix-inspiratie wil, grasduin ik door het account van mijn geliefde. Zijn Netflix-omgeving is niet ontregeld door een dochter die er ineens Peppa Pig of Mees Kees op kamp op keek en ook is zijn algoritme niet besmuikt met luchtbelrommel zoals The Real Housewives of Beverly Hills en andere geestverlammende zaken waar ik me nog wel eens aan wil vergrijpen. Hij krijgt documentaires aangeboden. Over muziek bijvoorbeeld en Matisse, of over zeilers en klimmers. Verder zie ik veel chefs aan het werk, worden me dingen aangeboden als de Caffè sospeso, het onbekende Venetië en het verhaal van Federico Fellini. Sowieso is Italië oververtegenwoordigd in zijn lijst. Ook hier docu’s en series.

Nu is de ene Italiaanse serie de andere niet en heb ik best een keer het neusje gestoten tegen een Netflix-epos dat het kijken niet waard was. En dat zegt wat, want waar het Netflix-consumptie betreft, ligt mijn lat onder drempelhoogte, dus Sei Mai Stato sulla Luna gaan kijken op een zaterdagavond was een gokje. We gaven de film tien minuten en was het niks, dan schakelden we over naar Even Tot Hier. Maar Sei Mai Stato sulla Luna is weliswaar een suikerspin met honing overgoten en daarna gedoopt in roze sprinkles; het had alles wat wij ons wensten.

Sei Mai Stato sulla Luna

Een modejournaliste die voor Marie Claire werkt (daar was ik ooit hoofdredacteur) erft een masseria in Puglia (dat is zo’n beetje ons tweede thuis), wordt verliefd op de weduwnaar die met zijn zoon in de masseria woont en krijgt een bijzondere vriendschap met de autistische neef die ook in de masseria geherbergd is. Wij hebben een dochter met autisme. Het was een feest der herkenning voor ons, maar ook voor niet-Puglia-gangers is het een verhaal over vriendschap, liefde, teleurstelling en trouw zijn aan je diepe gevoelens en durven gaan voor ambitie en liefde met de allerliefste plottwist aan het einde.

En de zondag na de zaterdag? Toen keken wij hem voor de tweede keer. Wil je je Italiaans opschroeven? Kies dan voor Italiaanse sottotitoli. Daarmee legitimeer je meteen je kijk-recidive.

Beeld: Netflix