Amsterdam ontploft bijna van de nieuwe Italiaanse restaurants

Ik weet niet of het eraan ligt dat mijn radar tegenwoordig extra gevoelig is afgesteld op Italiaanse restaurants, maar gezien ik al jaren professioneel het horecalandschap in Amsterdam in de gaten houd denk ik toch van niet. Amsterdam ontploft dit jaar haast van de nieuwe Italiaanse zaken, en mij hoor je niet klagen. Onderstaand lijstje som ik op zonder onderzoek, dus hoogstwaarschijnlijk mis ik er ook nog genoeg. Of ze ook allemaal de moeite waard zijn? Van de eerste vier kan ik je verzekeren dat je goed zit. Aan de rest heb ik me nog niet gewaagd, dus er is werk aan de winkel.

15x nieuwe Italiaanse restaurants in Amsterdam

Testamatta

Kleine, fijne zaak aan de Overtoom met traditioneel Italiaans op de regelmatig wisselende kaart. Ik word direct blij als ik ergens Italiaans om me heen hoor, wat hier geldt voor zowel personeel als gasten.
Testamatta – Overtoom 125, Amsterdam

Trattoria Breda

Uit de koker van de Breda Group en dat belooft altijd goeds. Een betaalbare trattoria met houtoven, moderne Italiaanse gerechten en een enoteca met wijn op de tap.
Trattoria Breda – Czaar Peterstraat 21, Amsterdam

Calisto

Een knapperd op de Haarlemmerdijk met hotelletje erboven. Mooie wijnen, leuke events en altijd verrassende gerechten van de ex-chef van Domenica. Van de ‘makers’ van Binnenvisser.
Calisto – Haarlemmerdijk 61, Amsterdam

Salvo

Mijn lievelings sinds dag één: Salvo is geen restaurant, maar een bakkerij die maritozzi op de kaart zette in Amsterdam en inmiddels de harten van de stad heeft veroverd met veel meer soorten dolci uit Italia.
Salvo – Tweede Hugo de Grootstraat 9, Amsterdam

Pesto Lab

Klinkt als een fabriekje, terwijl de pesto er eigenlijk uit Genua komt. Daar maken ze nu eenmaal de beste, en invoeren is efficiënter. De Italianen achter Pesto Lab zetten ook focaccia en pasta uit Genua op de kaart. Hier eet schuif je niet aan, maar haal je af of scoor je een belegd broodje.
Pesto Lab – Ten Katestraat 30a, Amsterdam

Rosti

Ooit Holy Ravioli, nu Rosti. Met streetfood uit Puglia spelen ze in op de Nederlandse honger naar brood. Belegde focaccia heeft de hoofdrol, daarnaast haal je er panzerotti, arancini en meer.
Rosti – Jan Pieter Heijestraat 88, Amsterdam

Santi & Santini

Nog een Italiaanse zaak met dank aan Puglia. Santi & Santini draait volledig om de Pugliese pastasoort oriechiette. Daarnaast wat antipasti op de kaart; een ideaal adres voor een niet te moeilijke hap buiten de deur.
Santi & Santini – Hazenstraat 64, Amsterdam

Dit zijn onze favorieten in Amsterdam »

Rossi

Trattoria Faam is niet meer, maar Rossi kwam er gelukkig voor op de plaats, waar je nu de betere broodjes haalt. Rossi werkt met saltimbocca, een Napolitaans brood op basis van pizzadeeg, en belegt dit met mediterraan moois.
Rossi – Jan Evertsenstraat 27, Amsterdam

Toni’s Deli

Ook geen Italiaans restaurant, maar nog meer broodjes en een delicatessenafdeling: Toni’s Deli, iets verderop in de Baarsjes. De broodjeszaak sluit zich aan bij koffiezaak Mundi en restaurant Felperlaan, een concept van drie geïnspireerd door het Romeinse succesverhaal van Roscioli.
Toni’s Deli – Van Spilbergenstraat 2, Amsterdam

Carletto

Naar Carletto ben ik benieuwd, want al bestaat de osteria al sinds maart, heb ik er nog weinig van gehoord. Misschien is het omdat je er zo voorbij loopt. Op de kaart alles wat je kunt bedenken aan Italiaanse gerechten voor een on-Italiaanse prijs.
Carletto – Gerard Doustraat 82H, Amsterdam

Ventuno Skylounge

Italo-Americano in de skylounge van het Ruby Emma Hotel. Belooft veel glitter en glamour en een net zo Italo-Americano kaart. Bovenop een toren, met uitzicht aan alle kanten.
Ventuno – Amstelvlietstraat 4, Amsterdam

Le Bordel

Zal het het succes van Salvo zijn? Le Bordel opende eind dit jaar in hartje centrum, waar de focus ligt op verleidelijke zoetigheden als cannoli en tiramisu in een al even verleidelijk roodfluwelen interieur. Een patisserie-uitstapje van de Siciliaanse mede-eigenaar van restaurant Primi.
Le Bordel – Herenstraat 24A, Amsterdam

Linguini de Pijp

Dat lieve pijpenlaatje in de Herenstraat aan de overkant van Le Bordel heeft nu ook een tweede vestiging. Ook bij deze trattoria in de Pijp eet je niet te moeilijk, antipasti en verse pasta’s die lekker wel onder de twintig euro blijven. Tenzij je voor de familiepan gaat.
Linguini – Eerste Jacob van Campenstraat 41HS, Amsterdam

Caffè Pico

De eigenaren van Pico zijn medeverantwoordelijk voor de immense rij van Italiaanse broodjeszaak ZeroZero en buurtcafé De Tros. Caffè Pico is een Italiaans restaurant in de Pijp, of eigenlijk een modern Italiaans café waar je komt voor aperitivo tot een uitgebreid diner.
Caffè Pico – Ferdinand Bolstraat 72, Amsterdam

Gio’s by the River

In Amsterdam is sinds een tijd ook een stroming Italiaanse restaurants die ik niet uit Italië ken, wat misschien wel begon bij Lolo. Gio’s is haar broertje en staat nu op de NDSM op eigen benen. Italiaanse kaart met een twist, grote rol voor cocktails en een interieur waar je van op hol slaat.
Gio’s by the River – NDSM-Kade 14, Amsterdam

Bar Bellini

Een zijtakje van Brasserie Lolita in dezelfde Pijp. De apertivo is gewijd aan naamgever Bellini, die je er drinkt in verschillende soorten. Verder kleine gerechten geïnspireerd op de Italiaanse keuken, die je kunt delen of als zelfverzonnen menuutje kunt bestellen.
Bar Bellini – Ferdinand Bolstraat 17-19, Amsterdam

La Nostra Gigi

Italiaanse shared dining en cocktails in een druktevanjewelsteinterieur. No Rules aan het Marie Heinekenplein werd dit jaar omgetoverd tot La Nostra Gigi, naar eigen zeggen ‘het leukste meisje van de Pijp’.
La Nostra Gigi – Marie Heinekenplein 5, Amsterdam