De 10 meest populaire pasta’s onder toeristen in Italië

Het is morgen Wereld Pasta Dag, en om dat te vieren, zetten we naast dit rijtje lekkere pasta’s voor thuis de meest populaire soorten – onder toeristen in Italië, voor de duidelijkheid – in het zonnetje. Hoe ik hierachter ben gekomen, is te danken aan een onderzoek van de Touring Club Italia voor de Unione Italiana Food. Zij concluderen dat er jaarlijks meer dan veertig miljoen toeristen Italië bezoeken, die vervolgens één van onderstaande pasta’s bestellen – en die namen wil je weten.

Voordat we beginnen, wil ik bij dezen de onderzoekers even persoonlijk – in hoeverre dat kan online – bedanken, want zonder hen hadden we een stuk minder wijs door het leven gegaan. Ook al zijn de toeristen bar onorigineel.

Pasta in het kwadraat

Iets waar ik me semi over verbaasde tijdens het lezen van het onderzoek, is dat we in de wereld gemiddeld 23,3 kilogram pasta per jaar per inwoner eten. Vrij intens als je het mij vraagt, maar ook niet geheel onverwacht, omdat er iedere week een flink aantal pastaborden doorheen gaan – althans bij mij thuis. In 2023 kwam het erop neer dat we zo’n 14 miljoen ton pasta consumeerden. Ach, Italië verdient er gelukkig genoeg aan als grootste producent van de wereld – wie anders, opnieuw dank aan dit oh zo leerzame onderzoek. Ze verdienen er gemiddeld maar liefst een omzet van 8 miljard mee, dat is dan wel weer boeiend.

10x de meest populaire pasta’s onder toeristen in Italië

Nou, na lang wachten is het nu echt tijd om de top 10 bekend te maken. Onthoud: ze zijn gerankt van meest tot minst populair, op een schaal van 1 tot 10. En dan noemen ze Italianen traditioneel…

  1. Spaghetti alla carbonara (7.8)
  2. Lasagne alla bolognese (7.0)
  3. Pasta al pomodoro (6.9)
  4. Spaghetti alle vongole (6.8)
  5. Bucatini all’amatriciana (6.7)
  6. Spaghetti cacio e pepe (5.3)
  7. Tortellini in brodo (4.3)
  8. Pasta alla norma (3.8)
  9. Trofie al pesto (3.4)
  10. Orecchiette con cime di rapa (2.9)

Bron: We Love Pasta