Dit zijn de 8 leukste wijken in Rome

Leukste wijken Rome

Rome is een prachtige stad, maar ook een behoorlijk grote stad. Daarom is het goed om te weten welke wijken je zeker wil bezoeken en welke je misschien wel kunt overslaan. Zeker als je op een korte(re) citytrip gaat, wil je je tijd in deze Italiaanse hoofdstad zo goed mogelijk benutten. Dit zijn de 8 leukste wijken in Rome die op je lijstje moeten. Buon divertimento!

De 8 leukste wijken in Rome

1. Centro Storico — Het oude centrum

Voor velen de start en/of uitvalsbasis voor een citytrip naar Rome. De bekendste bezienswaardigheden bevinden zich ook in deze wijk: het Pantheon, Piazza Navona, Campo de’Fiori, het Capitool, de Spaanse trappen, Piazza del Popolo en de Trevifontein. Genoeg te zien dus. Een groot pluspunt is dat al deze bezienswaardigheden makkelijk te voet te doen zijn. Daarnaast – ook niet geheel onbelangrijk – vind je hier de grote winkelstraat Via del Corso en de chique Via Condotti (denk Gucci, Todds, Fendi) en onze favoriet de Via del Babuino met prachtige multibrandstores.

2. Trastevere

Aan de andere kant van de rivier de Tiber (Tevere in het Italiaans) vind je deze gezellige wijk waarvan (volgens de inwoners dan) de wortels van Rome liggen. Dat wordt dan ook elk jaar, in juni, groots gevierd tijdens het Feest van de Noiantri (de naam van de inwoners van Trastevere). Inmiddels is het behoorlijk toeristisch geworden, maar de smalle straatjes blijven prachtig om te zien. Het is heerlijk om hier overdag doorheen te struinen, maar zeker als je ’s avonds nog naar een bar wil is dit de wijk om heen te gaan; Trastevere staat namelijk bekend om het bruisende nachtleven.

3. Testaccio

Inmiddels staat deze wijk bekend als dé place to be als je een foodie bent. Je vindt er veel goede restaurants, een grote markt en het is een walhalla als het gaat om delicatessenzaakjes. Wil je er dus een culinaire trip van maken, dan moet je deze wijk absoluut niet overslaan. Net als Trastevere staat deze wijk verder bekend om het nachtleven: je vindt hier veel clubs.

trastevere-rome-italie

4. Termini/Esquilino

Een prima uitvalsbasis om een hotel te boeken wanneer je een beetje op je budget wilt letten. Het treinstation (Termini) ligt redelijk centraal in deze wijk, en vanaf hier gaan er bussen en treinen naar het vliegveld. Ook de hotels zijn hier qua prijs een stuk voordeliger dan in de andere wijken. ’s Avonds is het niet de gezelligste wijk, maar de rest van Rome is heel goed met het openbaar vervoer of de taxi te bereiken. Daarnaast vind je hier ook de Basilica di Santa Maria Maggiore, die je eigenlijk niet wilt overslaan tijdens je bezoek aan Rome.

5. Het Vaticaan

Vooruit: het is natuurlijk niet echt een wijk in Rome, maar een onafhankelijke staat. Sterker nog, het is de kleinste autonome staat ter wereld. Toch ligt het middenin Rome en kan het daarom niet ontbreken in deze lijst. Het prachtige middelpunt van Vaticaanstad is natuurlijk het Sint-Pietersplein met de Sint-Pietersbasiliek. De Vaticaanse Musea (met de Sixtijnse Kapel) liggen hier om de hoek. Houd er wel rekening mee dat als je de Sixtijnse Kapel wil bezoeken er meestal een behoorlijke wachtrij is.

6. Prati

Een bezoek aan Vaticaanstad kun je goed combineren met de chique wijk Prati, die ernaast ligt. Deze wijk is het meest bekend om zijn winkelstraat, de Via Cola di Rienzo. Zeker als je op zoek bent naar de designermerken zit je in deze straat helemaal goed. Handig: als je de straat uitloopt kom je zo weer uit in het centrum van Rome, en ook nog eens langs de Engelenburcht (Castel Sant’Angelo).

vaticaanstad-rome

6. San Lorenzo

Dit is de studentenwijk van Rome, die aan de andere kant van het treinstation Termini ligt. Dat wil zeggen dat het hier wemelt van de studenten, er zijn gezellige (en betaalbare) restaurants en veel gezellige barretjes met als middelpunt het Piazza dell’Immacolata. Ook vind je hier de campus van de universiteit La Sapienza.

7. Monti

Deze wijk vind je direct naast het Colosseum en is sinds een paar jaar één van de populairste wijken van Rome. Vroeger was het een echte volkswijk en dat zie je nog heel goed terug. Veel kunstenaars zitten hier, net als schrijvers en architecten; de wijk heeft dan ook een hele creatieve en kleurrijke uitstraling. Een middagje vintage shoppen? Hier zit je goed. Daarnaast heeft het een aantal heel mooie wijnbars en cafeetjes. Onze tip: ga naar Trattoria Monti aan de Via di San Vito waar twee broers bedienen en hun moeder in de keuken staat en kookt wat ze op de markt vond. Wil je een sterrenfenomeen ervaren, ga dan naar Agata e Romeo waar je achter de dikke deuren in een culinaire hemel belandt. Vergeet niet als je naar de wc gaat, de wijnkelder te bewonderen en raap je kaak even van de vloer voordat je weer naar boven wandelt want zoveel bijzondere wijnen zie je niet vaak bij elkaar.

8. Flaminio

In het noorden van Rome vind je de wijk Flaminio, die voornamelijk bekend staat om het gigantische museum MAXXI, oftewel Museum of the Arts of the XXI Century (het beslaat zo’n 27.000 vierkante meter). Maar ook het park Villa Borghese ligt in deze wijk, dat absoluut een bezoekje waard is. Leuk: huur een Segway en ga daarmee het park rond.

Meer Rome?