Ondergrondse verrassing: elk metrostation in Napels is een kunstwerkje

Denk je Napels net een beetje te doorgronden – iets met het omarmen van chaos en wanorde – stap je een metrostation in. Hier geen stinkende graffititunnels zoals in veel andere steden, maar één grote architectuur- en kunstgalerie. Hoe onvoorspelbaar wil je een stad hebben? Vrijwel elk metrostation is de moeite waard en heeft een eigen karakter en thema. Dit zijn volgens ons de mooiste.

1. Toledo

Het voelt als nogal een statement, maar Toledo wordt wel het mooiste metrostation ter wereld genoemd. Het station is ontworpen door de Catalaanse architect Óscar Tusquets Blanca en dompelt reizigers onder in een diepe blauwe omgeving die de nabijheid van de zee weerspiegelt. De opvallende “Kaleidoscope of Light”, een lichtinstallatie van Robert Wilson, stroomt als een waterval van licht door het station. Elke verdieping neemt je mee naar een ander kunstzinnig thema, dus dwaal vooral even rond.

2. Università

Università is een “vrolijke, kleurrijke viering van kennis en technologie”. Dat betekent dat de muren en vloeren zijn versierd met felle kleuren en abstracte vormen. De kunstwerken verwijzen naar het digitale tijdperk en de universiteit, die (je verwacht het niet) vlakbij is. Architecten Karim Rashid en Alessandro Mendini wilden kunst en technologie met elkaar verweven. Wij zien een metrostation waarvan je vrolijk wordt.

3. Materdei

Speels, levendig, helder en vrolijk: je snapt wel waarom station Materdei veel fans heeft. Architect Alessandro Mendini bedacht grote mozaïeken die een abstracte interpretatie geven van de stad Napels. Andere kunstenaars, waaronder Sol LeWitt, maakten kleurrijke kunstwerken voor op de muren. De Britse krant The Daily Telegraph gaf Materdei een zestiende plek in de lijst van mooiste Europese metrostations.

4. Dante

Dit station ligt aan Piazza Dante en moest daarom passen bij de historische context van het plein. Architect Gae Aulenti maakte een elegant, minimalistisch ontwerp met verwijzingen naar de geschiedenis én de filosofie. Op het station vind je ook kunstwerken van Joseph Kosuth, waaronder een citaat uit een werk van Dante Alighieri in grote verlichte letters. Een klein momentje van reflectie tijdens je reis, mooi toch?

5. Garibaldi

Glazen wanden, stalen structuren en grote open ruimtes: je stapt op Garibaldi het station van de toekomst binnen. Door het dak vallen bergen licht in het station, waardoor je ook ondergronds verbonden blijft met de buitenwereld. De geroemde architect Dominique Perrault tekende dit station, waardoor een van de drukste knooppunten van Napels nu straalt van de moderne architectuur en design.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door francesco_tamma (@il_tamma)

6. Municipio

Een gratis museumbezoekje, station Municipio. Tijdens de aanleg van dit nieuwere metrostation deden de bouwers allerlei archeologische vondsten. Dat kan je bouwproces flink in de war schoppen, maar het stadsbestuur besloot de vondsten juist een ereplek te geven. Nu vind je de stadsmuren en scheepswrakken uit de Romeinse tijd terug in het station. Bezoek je Castel Nuovo en stap je hier uit, neem dan dus ook de tijd voor het station zelf.

7. Chiaia

Alle stations in dit artikel liggen aan lijn 1 – behalve deze. Station Chiaia ligt aan metrolijn 6, vreemd genoeg de tweede metrolijn van Napels. Al in 1990 werd begonnen met de aanleg van deze lijn, maar het werd een hoofdpijndossier. De lijn opende, sloot weer en was ruim tien jaar lang inactief. Tot deze zomer: de vergeten stations werden heropend, samen met drie nieuwe stations. En een van die stations is Chiaia, onder winkelstraat Via Chiaia. De Napolitaanse architect Uberto Siola maakte er – mede dankzij een grote ronde lichtkoepel – een aangenaam, licht station van. De Britse artiest Peter Greenaway verzorgde de kunst, met onder meer een groot metalen standbeeld van Jupiter.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Mariano Cervone (@marianocervone)