Rennen, ‘nduja kun je nu in de supermarkt kopen

De dag waarvan je wist dat hij zou komen is eindelijk hier: ‘nduja, de pittige Calabrese smeerworst (klinkt gek, maar dat is het wel) is eindelijk bij de Albert Heijn te koop. Dat is geweldig. Waarom dat geweldig is? Nou, heb je even?

Krantenkoppen, regionaal en nationaal nieuws stond er deze weken vol mee, groepsapps werden geraadpleegd, Pienlaathaaretenzien was genoodzaakt deze vraag op Instagram beantwoorden, blogs, fora en chatGPT draaiden op volle toeren. Waar Nederland zich de afgelopen weken druk om maakte was: wat is ‘nduja precies en wat kan ik ermee? Het antwoord bied ik je graag.

Wat is ‘nduja?

Allereerst moet er voor het beantwoorden van deze vraag een klein dankwoord richting Calabrië. Want ‘nduja hebben we aan de Calabrezen te danken. De Calabrese keuken staat bekend om eten waar een glas melk naast moet. Pittig dus. Zo ook ‘nduja. Lange tijd kon je ‘nduja alleen bij speciaalzaken kopen, maar dat is verleden tijd. Het is nu makkelijker dan ooit om je gerechten te verrijken met het culinaire wonder dat ‘nduja heet. Als je het ergens mee zou moeten vergelijken dan zou ik chorizo zeggen, al zou dat bij mensen in het verkeerde keelgat kunnen schieten. Maar in tegenstelling tot chorizo is ‘nduja is zacht en smeerbaar en vaak wat pittiger.

Deze worst werd vroeger gemaakt van het restproduct van een varken zoals ingewanden, longen en maag, veel vet en veel Calabrese pepers. Zo kwamen slagers van hun restvlees af. Tegenwoordig wordt het niet meer gemaakt van restvlees maar fijngemalen wang, buik en andere delen van het varken. Nog steeds is de worst lekker vet, daardoor smaakvol. En nog steeds worden er veel Calabrese pepers toegevoegd aan de worst, zodat hij flink rood kleurt.

Wat kun je met ‘nduja?

Je kunt ‘nduja zowel koud als warm eten, want de worst is gerookt en gedroogd en daarom niet rauw. De droogtijd kan variëren van twee weken tot langer dan een jaar. Logischerwijs wordt de ‘nduja pittiger van smaak als hij langer rijpt. Het is een goede combinatie met wat zachtere kazen zoals burrata, mozzarella of stracciatella. Deze combinatie zie je veel op pizza of bruschetta. Verder kan de rokerige smaak goed combineren met schelpdieren, al klinkt dat raar. Je kunt er ook een redelijk simpele pasta met tomatensaus mee opleuken. Wat het namelijk is met ‘nduja: alles wordt er lekkerder van. Dus of het nou een gebakken ei of een pasta vongole betreft, ‘nduja is een uitstekende wingman voor al je culinaire avonturen. Rennen naar de supermarkt dus, straks mis je de hype nog.