Getest: dit is de lekkerste (en de vieste) tiramisu uit de supermarkt

Tiramisu is misschien wel ons favoriete dessert. Natuurlijk het allerlekkerste als je ‘m zelf maakt, maar je hebt niet elke dag tijd om je in de keuken uit te sloven, toch? Soms heb je gewoon behoefte aan een snelle tiramisu-fix uit de supermarkt. Maar welke moet je dan kopen? Onze collega’s en buongustai van Favorflav namen de proef op de som.

Tiramisu is een redelijk ‘jong’ gerecht. Het werd pas in 1971 uitgevonden in de Noord-Italiaanse regio Veneto, met een nogal bijzondere reden. De letterlijke vertaling is ‘trek mij omhoog’ of ‘pep me op’. Maar wat is de allerlekkerste oppepper uit de supermarkt en welk huismerk kan je het beste laten liggen?

Hele mooie toefjes

Als eerste kijken we naar de presentatie, welke tiramisu willen we gelijk verorberen en welke zouden we liever laten staan? Maikel vindt de tiramisu van Dirk er het mooiste uitzien: ‘Hij heeft de mooiste toefjes.’ Louise: ‘die van de Jumbo vind ik er heel lekker eruit zien, die heeft echt verschillende laagjes.’ Qua inhoud lijken de tiramisu van Dirk en Albert Heijn kleiner, ze staan op een pootje, maar alle bakjes bevatten exact hetzelfde: 80 gram.

Natte drap

Dan is het tijd om aan te vallen, te beginnen met de tiramisu van de Aldi. ‘Deze is best wel lekker, alleen de onderkant is wel heel vochtig, echt een natte drap’, aldus Maikel. Louise vindt dat juist heel lekker. Bas proeft wel vooral de alcohol maar vindt dat een goed punt. Rick vindt de mascarpone te pudding-achtig, maar dat vindt de rest geen probleem. Vooral Sharon blijkt fan: ‘Call me cheap-ass, maar dat nattige vind ik het allerlekkerste, mag ik dit hele bakje zelf leegeten?‘

Natte lange vinger

Waar bij die van de Aldi wordt genoten van de alcoholsmaak, ontbreekt dit bij de Lidl juist. ‘Dit is geen tiramisu, je proeft nauwelijks alcohol’, roept Manon verontwaardigd uit. Daar is de rest het mee eens, ook de smaak is middelmatig, geen winnaar dus. Jammer, want de Lidl heeft (soms) ook een geweldige tiramisu in het assortiment.

Ook bij de tiramisu van Jumbo is het gebrek aan alcohol een probleem. Louise: ‘dit is gewoon room en daar hebben ze een koek tussen gegooid en dan noemen ze het tiramisu. Zeer teleurstellend.’

Even tussendoor: hoort er eigenlijk wel alcohol in tiramisu? »

 

Maikel is het hier absoluut niet mee eens, en vindt deze juist heel lekker. ‘De room is super lekker en ook die koek vind ik lekker.’ De rest vindt de variant van Jumbo veel te zoet. Manon: ‘je proeft eigenlijk alleen maar suiker, verder is het vrij smakeloos. En die koek is een waterige lange vinger, maar dan niet op de goede manier.’

Tijd voor de tiramisu van Dirk. Rick is gelijk fan; ‘deze heeft die echte mascarpone-smaak waar ik bij tiramisu zo van hou.’ Bas roemt de goede stevige laag koek. En ook Manon is positief: ‘dit is de lekkerste tot nu toe, die mascarpone laag is gewoon veel steviger en lekkerder.’ Alleen Louise is niet gelijk om, ze vindt ‘m wat vlak.

Lekker dik bodempje

‘Oeeh, deze heeft een lekker dikke bodem’, zegt Louise wanneer we de tiramisu van Albert Heijn openmaken. Maikel: ‘heel anders maar wel lekker, je proeft echt de drank.’ Ook Manon vindt de drank-smaak lekker, maar Bas mist na die vorige echt de mascarpone-smaak.

Dan die van de Plus. Manon: ‘deze heeft alles behalve de smaak van tiramisu, is hier iets misgegaan, is deze over datum?’ ‘Dit smaakt naar fruit dat aan het gisten is,’ merkt Louise verschrikt op. Ook Maikel rept over een hele gekke nasmaak. Vooral de crème smaakt gek. Sharon: ‘bedorven is dit niet, maar wel heel log en lomp en gewoon echt niet lekker.’

And the winner is…

Wat ons betreft is er een overduidelijke winnaar en dat is de… tromgeroffel… tiramisu van Dirk. Qua room en cake is dit veruit de lekkerste, alleen de alcoholsmaak mag wat ons betreft iets sterker. Runner up is die van de Albert Heijn.

Welke je niet moet kopen? Die van de Plus, daar is iets echt helemaal fout gegaan.

Bron: Favorflav