Oh nee: komt dit Italiaanse item weer in de mode?

In Holland snappen we er geen bal van, maar in Italië ontkom je er niet aan. Toch spotten onze zussen van Amayzine een opmerkelijke trend die buiten de landsgrenzen van de laars lijkt te treden: de Speedo maakt een comeback.

De Speedo

Als-je-blieft niet, zeg. Iedereen moet natuurlijk lekker dragen waar hij/zij/hen zich goed bij voelt, maar misschien is daar toch wel één uitzondering op: de Speedo. Dat dacht ik tenminste altijd, maar ik heb het blijkbaar helemaal bij het verkeerde eind. Speedo heeft namelijk hun verkoopcijfers bekend gemaakt en die gaan momenteel door het dak. In 2023 is het aantal bestellingen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika met meer dan 200 procent gestegen, als je dat vergelijkt met die van vorig jaar.

Side note: ik vind het wel knap dat de Speedo zo’n pionier is geweest dat naar hun naam wordt gerefereerd als we het over dit product hebben. In Engeland noemen ze het ook nog wel eens een ‘budgie smuggler’, wat ook gezellig klinkt, en in Nederland soms ook wel een ‘ballenknijper’, maar over het algemeen is dit gewoon een Speedo.

En het lijkt er toch echt op dat we dit meer en meer gaan zien op de stranden. In Australië is dat allang het geval, vertelt Kristy Saddler van Speedo aan CNN. Sterker nog, volgens haar is het momenteel ‘één van de best verkochte stijlen’ in het hele land. Gelukkig hebben ze heel uitgebreide collecties, dus zit er voor ieder wat wils bij: ‘Een klassieke zwarte slip doet het goed bij de volwassen man in St. Tropez, terwijl een slip met neonprint het goed doet op feesten op het strand van Ibiza.’

Tsja, we hadden het misschien kunnen verwachten: in de jaren ’60 en ’70 was de Speedo niet meer weg te denken op het strand en trends keren nou eenmaal weer terug. Dat zagen we ook al met de string-boven-de-broek-trend en de dunne-wenkbrauwen-trend, al was die comeback — gelukkig voor mij — maar van korte duur.

Overigens zijn al veel bekende gezichten weer fan van de Speedo. Zo werd Gert Verhulst erin gespot, maar dragen Levy van Wilgen en Ferry Doedens ook al heel lang alleen maar dit model. Jacquemus heeft zelfs een Speedo-model voor mannen in hun collectie opgenomen. Jep, we kunnen er echt niet meer onder uit.

Volgens stylist Bastiaan van Schaik zit er trouwens nog een groot voordeel aan het dragen van een Speedo: de hygiëne. ‘Het is een stuk hygiënischer, en daarom is-ie in Franse zwembaden vaak ook verplicht. Want wat jongens in Nederland vaak doen is een zwemshort over hun onderbroek dragen. Zo’n zwembroek is gemaakt om snel te drogen, maar die katoenen onderbroek niet en die blijft dus vochtig.’ Oké, genoteerd. Mannen, áls jullie een zwembroek dragen en niet overstag gaan voor die Speedo, doe dan in ieder geval je boxer eronder uit.

Bron: Amayzine