Goedkopere olijofolie en een stukje erfgoed? Adopteer een olijfboom

Zoals al eerder omschreven is olijfolie een best kostbaar product. Net als overal ter wereld worstelt ook Italië met een veranderend klimaat. Het zuiden wordt zomers geteisterd door bosbranden en het noorden ’s winters door overstromingen. De klimaatfactoren waar de olijvenoogst mee te maken heeft worden steeds uitdagender. Daar werd iets op bedacht.

Adopteer een olijfboom

Palazzo di Varignana, een landgoed in Emilia-Romagna dat bekend staat om zijn olijfteelt, heeft een concept ontwikkeld waar mensen over de hele wereld aan kunnen bijdragen. Met hun nieuwe adoptieprogramma voor olijfbomen kan iedereen, waar dan ook, een olijfboom adopteren die geworteld is in de vijfhonderd hectare aan land van het palazzo net buiten Bologna. Ongeveer de helft van het land op Palazzo di Varignana is tegenwoordig gewijd aan het herstel van inheemse olijfbomen. Het idee is om het land opnieuw in te richten. Ze willen meer dan 160.000 olijfbomen planten op een stuk grond van 242 hectare – voor de beeldvorming: dat zijn meer dan 361 voetbalvelden om vol te planten. Dit project duurt lang en is bedoeld om verschillende, oude soorten olijfbomen terug te brengen naar waar ze vroeger veel groeiden. Dit versterkt de biodiversiteit.

5 jaar goedkopere olijfolie

De olijfolie geproduceerd door Palazzo di Varignana is gecertificeerd als biologisch en heeft een beschermde oorsprongsbenaming. Hun collectie extra vierge olijfoliën worden regelmatig bekroond met allerlei medailles en prijzen. Naast het stuk grond bedoeld voor olijfbomen is Palazzo di Varignana ook een resort waar je kunt verblijven.

Met een eenmalige donatie van 80 euro ontvang je:

  •         Een paspoort om de groei van je boom bij te houden
  •         Drie liter extra vierge olijfolie van Palazzo di Varignana
  •         10% korting op de aanschaf van olijfolie de komende 5 jaar
  •         Toegang tot bepaalde evenementen en programma’s
  •         Een zelfgekozen naambordje op de boom

Op de website van Palazzo di Varignana vind je meer aanvullende informatie. Je kunt zelfs kiezen voor verschillende pakketten. Bovenal is het een mooi initiatief om Italië, en het groene goud dat door de aderen van het land stroomt, een handje te helpen. Mocht je het leuk vinden kun je je boom ooit een bezoek brengen.