De prijs van olijfolie: is olijfolie volgend jaar nog wel te betalen?
De een z’n dood, de ander z’n brood, begon Qui Voglio’s Jasper z’n appje met een nieuwtje voor me om te delen. De volledige olijvenoogst is mislukt vanwege de regenval, een probleem waar de familie niet alleen mee kampt, maar heel de regio én andere delen van Italië. Nieuws voor ons om te brengen (waar ik niet per se blij van word, overigens), maar geen goed nieuws voor de boeren dus. En dat kan effect hebben op de olijfolie die later in de schappen moet belanden. Want is olijfolie volgend jaar nog wel te betalen?
Weinig olijven te oogsten
Hoe de olijvenoogst daadwerkelijk zou uitpakken, was even afwachten tot de pluk voorbij was. Want al wisten ze bij Qui Voglio al gauw dat hun eigen oogst in Le Marche niet meer op ging brengen dan olijfolie voor eigen gebruik in de agriturismo (van 2.000 kilo naar 79 kilo dit jaar, goed voor zo’n 15 liter), verschilt de oogst nogal per regio.
Begin dit jaar leek het nog een veelbelovend jaar te worden, met optimale bloemzetting in april. Maar toen kwam er hevige regenval in mei en juni. Die bracht dan genoeg water in de grond, maar belemmerde de overgang van bloem naar vrucht in veel gebieden. Een droge zomer veroorzaakte weer waterstress, waardoor de bomen hier en daar hun vruchten lieten vallen omdat ze niet konden rijpen. In het noorden viel ook nog zware hagel die de oogst onherstelbaar beschadigde, evenals in delen van Campania en Puglia.
Een goed jaar voor Puglia
Toch is het voor Puglia juist een uitzonderlijk goed jaar geweest. Volgens voorzichtige inschattingen die gemaakt werden net voor de oogsttijd, zou de productie van olijfolie in Puglia bijna verdubbeld worden ten opzichte van vorig jaar. En aangezien Puglia de grootste producent is van olijfolie – samen met Sicilië, Calabrië, Campanië en Basilicata wordt hier 80 tot 90 procent van de totale opbrengst gemaakt -, zet deze regio wel de toon voor de gemiddelde cijfers in Italië.
Vooral het noorden en Centraal-Italië zijn dus de dupe van het klimaat. Daar is de oogst zo’n 20 tot 50 procent lager dan vorig jaar, met Ligurië als uitschieter tot 70 procent. Regen, hitte en hagel zijn daarvoor redenen, maar ook schimmelvorming: de bladeren hebben geen tijd gekregen om te drogen, waardoor ziektes ontstonden.
De prijs van olijfolie in de toekomst
Al met al produceert Italië dit jaar nog steeds meer dan voorgaande jaren, maar is de algehele oogst in het mediterrane gebied voor de tweede keer op rij lager dan gemiddeld. Savino Muraglia, bekroonde olijfolieproducent in Puglia, meldt aan The Olive Oil Times dat de prijzen van bulkolijfolie (die je in de supermarkt vindt) zijn gestegen met vijftig procent. Ook zijn de voorraden dit jaar al flink gedaald. “De echte vraag is wat er over zes maanden zal gebeuren als de voorraden op zijn”, aldus Muraglia. In Spanje is het nu zelfs al hommeles: omdat de prijzen zo gestegen zijn, wordt er volop gejat en liggen de flessen bij de buurtsuper inmiddels aan de ketting.