Zo hoog waren de meest opvallende boetes ooit uitgedeeld aan toeristen

Dat Italië soms wat over de kop kan slaan wat boetes betreft wisten we al. In dit artikel lees je bijvoorbeeld hoe je een boete kunt krijgen voor te lang stilstaan op een brug. Maar hoe die boetes en dan precies uit zouden zien, dat wisten we niet. Italië is afhankelijk van toerisme, maar lijkt toeristen niet altijd te waarderen. Helemaal als toeristen niet-Italiaanse of respectloze dingen doen. En respectloos, dat is nogal een breed begrip in Italië. Deze prijskaartjes hingen daar voor toeristen aan.

Koffie maken op de Rialtobrug

Twee Duitse toeristen besloten een duur kopje koffie op de Rialto in Venetië te zetten. Waarom je zelf koffie zou willen zetten op deze brug, ik zou het niet weten. Evenals die Italiaanse arm der wet, die begrepen het ook niet en dat resulteerde in een boete van maar liefst 950 euro. Ook werden ze meteen de stad uitgezet. De overtreding? Picknicken in het openbaar.

Zonnebaden in de Papadopoli tuinen

We blijven nog even in Venetië. Daar kreeg namelijk een 23-jarige vrouw uit Canada een boete van 250 euro omdat zij aan het zonnebaden was in een bikinitopje in de Giardino di Papadopoli. De burgemeester van Venetië liet weten: ‘We accepteren niet dat mensen in badkleding door onze mooie stad lopen. Als je denkt dat je naar Venetië kunt komen en doen wat je wilt heb je het mis.’

Zwemmen in de blauwe grotten op Capri

Dat Italië ook niet buigt voor celebrities of topmodellen, blijkt uit de boete van 6.000 euro die Heidi Klum en haar kersverse verloofde kregen voor zwemmen in de blauwe grotten op Capri. In deze grotten weerkaatst het zonlicht zodat er een soort magisch blauw licht ontstaan. Deze grotten mag iedereen bezoeken, netjes in een bootje. Zwemmend absoluut niet. Of je moet er 6.000 euro voor over hebben.

Hangmat ophangen aan de kust

Een toeriste uit Oosterijk besloot haar hangmat aan twee bomen te hangen aan de kust van Trieste. Dat mocht niet. Waarom niet? ‘Deels omdat het voetpad geblokkeerd werd maar vooral omdat het niet normaal is om te doen,’ aldus de woordvoerder van de lokale politie. De 52-jarige man kreeg een boete van 300 euro.

Zwemmen in Trevifontein

We kennen allemaal natuurlijk de scene uit de film La Dolce Vita waarin Marcello Mastroianni Anita Ekberg redt uit de Trevifontein. Het blijkt dat deze scene voor velen als inspiratiebron dient (Pedro Alonso deed het ter promotie van de nieuwe Netflix-serie Berlin recentelijk nog over, maar dan met toestemming van de burgemeester). De Romeinse polizia vist jaarlijks tussen de tien en twintig toeristen uit de Trevifontein die dat niet mogen. Inmiddels is er een standaard boete voor deze verfrissende duik: 450 euro.

Vandalisme na voetbal

Nu we toch in Rome zijn blijft de meest extreme boete misschien wel die van de Feyenoord-supporters in 2015. De Italiaanse overheid vroeg minstens 1,5 miljoen euro voor de renovatie van de Barcaccia-fontein waar Feyenoord supporters feest vierden na een wedstrijd tegen AS Roma. Daarnaast kregen zes supporters een gevangenisstraf van drie jaar.

Beeld credits: Berlin, Netflix | romatoday.it en informazione.it