Spotgoedkoop overnachten in een klooster in Rome

Overnachten in Rome op een mooie locatie, inclusief ontbijt en dan ook nog spotgoedkoop? Dat kan. En dan niet in een Stayokay of jeugdherberg, nee, in een klooster. Aangezien kloosters tegenwoordig een stuk minder vol zitten dan vroeger worden kamers aangeboden als accomodaties en kun je er goedkoop overnachten.

Overnachten in een klooster

Er zijn verschillende monasteri in Rome waar je kunt slapen. Per nacht betaal je ongeveer tussen de twintig en zestig euro per persoon. Je kunt het vergelijken met een tweesterrenaccommodatie. De kloosters zijn vaak mooie gebouwen en zitten op goede locaties. Dit klinkt natuurlijk fantastisch, maar ik kan uit ervaring spreken dat er wel echt een dikke vette disclaimer bij moet. Als je deze echter in je achterhoofd houdt is hier overnachten alsnog een absolute aanrader.

De disclaimer

Avondklok

Kloosters hanteren veelal een avondklok. Dit houdt in dat je voor een bepaalde tijd binnen moet zijn. Dit verschilt per klooster, maar voor Casa Tabor in Rome was dat bijvoorbeeld 1 uur ’s nachts. Soms kan de avondklok ook vroeger zijn maar kun je bijvoorbeeld wel aanbellen. Dan wordt er of door een suora oftewel zuster, of door de beveiliging open gedaan. Wat natuurlijk prima is, maar dronken zonder schoenen al sigaretten rokend aankomen wordt vaak niet op prijs gesteld.

Overwegend sober

Het verschilt natuurlijk per klooster, maar meestal hoef je niet al te veel luxe te verwachten. Vaak zijn er eenpersoonsbedjes, al dan niet met een kruis erboven. Tweepersoonskamers zijn er natuurlijk wel, maar zijn ook sober. Hetzelfde geldt voor het ontbijt.

Sober ontbijt

Het ontbijt is veelal wat brood met marmelade en koffie. Of misschien wat yoghurt. Of zelfs een verdwaald stuk fruit. Maar verwacht wederom geen overdadige luxe. Ook dit verschilt natuurlijk per klooster.

Wakker worden met gezang

In kloosters wordt ’s ochtends (ik vind het vroeg, maar wat is vroeg) vaak gebeden en gezongen. Het zou dus zomaar kunnen dat je wakker wordt met dit geluid. Wat natuurlijk wel erg mooi kan zijn.

Niet altijd even vriendelijk

Oké, dit is echt volledig op basis van mijn eigen ervaring, maar werd bevestigd toen ik deze met Italianen besprak. Evenals vroeger in Nederland werd ook in Italië op scholen vaak les gegeven door nonnen. Wat Italianen erover vertellen is dat ze vaak streng waren. Bij deze kloosterovernachting vroeg ik iets over de avondklok aan de zuster bij de balie. Na wat gesteggel eindigde ze door me strak aan te kijken met de woorden: ‘als je dit vervelend vindt slaap je toch ergens anders, dat zou ik prima vinden,’ waarna ze wegliep. Tuurlijk waren er ook erg veel lieve en zeer behulpzame suore. Ook als ik de Google reviews van veel kloosters doorspit, lijken de gastvrouwen vaak gewoon vriendelijk te zijn. Ik houd dit op een persoonlijke vendetta.

Bij deze kloosters in Rome kun je slapen

De disclaimers in acht genomen zou ik alsnog zeker aanraden om in een van deze monasteri te overnachten. Als je bereid bent iets in te leveren op luxe en je over te geven aan deze unieke ervaring. Kloosters waar je kunt slapen zijn bijvoorbeeld Casa Tabor, Suore di Santa Elisabetta of Casa per ferie Santa Lucia Filippini. Reserveren gaat vaak soms via de website en anders telefonisch of per mail.