Dit moet je weten over parkeren in Italië

Parkeren in Italië is zo simpel nog niet. Hoewel het uitschrijven van parkeerboetes in Italië iets minder gestructureerd wordt aangepakt is het wel handig om was basis info te hebben voor je volgende vakantie.

Parkeren in Italië

Kleurzones

Dit is een van de belangrijkste dingen. Parkeerzones zijn in Italië onderverdeeld in verschillende kleurzones. Dit kun je zien aan een expliciet getrokken streep langs het parkeervlak. Let daarnaast wel altijd goed op eventuele borden.

  • Witte streep – gratis parkeren
  • Blauwe streep – betaald parkeren
  • Gele streep – parkeervlakken voor invaliden

Parkeerborden

Op borden staat aangegeven of je ergens wel of niet mag parkeren. Zie je onder de P twee hamers staan met een tijdstip erachter dan betekent dit dat je tussen die tijdtippen moet betalen. Als er een kruis staat met een tijdstip erachter betekent dit dat de tijdstippen gelden op feestdagen.

Zon- en feestdagen

Op zon- en feestdagen is parkeren over het algemeen gratis in Italië. En dat komt mooi uit, want ze hebben nogal veel feestdagen. Maar ook hier, check dit wel even goed. Op sommige plekken kan dit het geval zijn, maar er bestaan uitzonderingen.

De parkeermeter

In zones met een blauwe streep moet je dus betalen. Dit kan meestal net zoals in Nederland bij een parkeermeter. Je kunt vaak wel gewoon met je pinpas betalen. Als je in kleinere dorpen bent kan het ook wel eens zo zijn dat je een parkeerkaart kunt kopen bij een tabakswinkel.

Riservati ai Residenti

Als er ergens ‘Riservati ai Residenti’ staat geschreven betekent dit verboden te parkeren voor onbevoegden. Meestal ligt er dan ook een zichtbaar briefje met een parkeervergunning in de voorruit van de andere auto’s. Dit kun je even checken als je niet helemaal zeker van je zaak bent.

Creatief denken en kussen toegestaan

Italianen vrezen weinig als het om parkeren gaat. Overdwars, tussendoor, binnenstebuiten, het maakt ze eigenlijk niet uit. Ook worden er volgens mij in geen enkel ander land zo veel bumperkussen gegeven als in Italië.