Vind je Eataly leuk? Dan moet je al helemaal eens naar Peck in Milaan

Terwijl velen de weg weten te vinden naar Eataly, blijft een ander foodparadijs in Italië vaak onontdekt: Peck. Ook dit delicatessenwarenhuis is een feest voor de liefhebber van Italiaans eten, en is misschien nog wel beter. Geen nieuwkomer, maar een authentiek instituut dat je in tegenstelling tot gigant Eataly maar op één plek vindt: in het hart van Milaan.

Peck Milano

Waar Eataly wat een wat modernere benadering heeft van de Italiaanse gastronomie, is Peck een nostalgische reis door de Italiaanse keuken. Eataly is ontworpen om een breed publiek aan te trekken en biedt een one-size-fits-all benadering, en je zou kunnen zeggen dat dit wel een ietsiepietsie afdoet aan de authenticiteit en exclusiviteit. Zeker gezien er al zo ontelbaar veel winkels zijn en de hypermarkt zelfs de oceaan is overgestoken voor uitbreiding. En al is de kwaliteit van de producten bij Eataly gewoon top, heeft Peck een streepje voor: sfeer.

Sinds de oprichting in 1883 door de Praagse slager Francesco Peck, heeft de delicatessenwinkel een mooie reputatie opgebouwd. Het is een klassieke, elegante zaak met donker hout en glimmend koper, met als coolste toevoeging de gebogen trap naar de wijnkelder, die je leidt langs gigagrote vintages uit allerlei jaren. Beneden vind je een schat aan flessen, variërend van beroemde Italiaanse wijnen tot zeldzame internationale vondsten. Maar de grootste trekpleister, dat is dan weer de kaasafdeling.

Casa del Formaggio

Op de enorme kaasafdeling, de Casa del Formaggio, vind je alle kazen die je kunt bedenken, uit heel Italië en daarbuiten. Uiteraard is er genoeg te proeven en alle ruimte voor advies. De vleesafdeling heeft alles van fluweelzachte prosciutto tot pittige salami’s en op de visafdeling heb je het idee alsof alles uit alle wereldzeeën er verzameld ligt. Fruit is opgestapeld als kunst, kreeft ligt op een rijtje uitgelijnd en de kazen lijken op stillevens.

Sinds de opening is de zaak in verschillende handen geweest en is hij enorm uitgebreid naar een oppervlakte van meer dan driehonderd vierkante meter over drie verdiepingen. Omdat kwaliteit bij Peck voorop staat, heeft de delicatessenwinkel geen ambities om uit te breiden naar andere landen zoals Eataly dat heeft gedaan. Peck werkt al sinds het begin samen met kleine en lokale bedrijven, en in Zweden, Engeland of de VS vind je nu eenmaal niet de juiste melk om de originele mozzarella di bufala te maken.

Naast verse producten vind je er ook nog huisgemaakte patisserie, een uitgebreid aanbod van ingelegde groenten, olijven en truffelproducten en een cafeetje, ontbijtspot en een restaurant. In de winkel worden regelmatig proeverijen en workshops georganiseerd, waarbij je leert over de producten. Een bezoekje brengen aan de winkel in Milaan is dus het allerleukst, maar online kun je bij Peck ook shoppen. Dan kom je alleen wel bij de hogere prijskaartjes uit.