Dit moet je proeven op de Mercato Centrale di San Lorenzo in Florence

Als je door Florence aan het struinen bent en nog geen lunch- of dinerplannen hebt, stap dan eens binnen in de Mercato Centrale di San Lorenzo, de centrale markthal. Het gebouw zelf al is mooi om te zien, gigantisch en zo totaal niet passend bij de rest van de stad. Binnen is het er altijd gezellig. Je vindt het gehele eet-aanbod van Florence en omstreken hier namelijk allemaal samen op één plek.

Mercato Centrale in Florence

Wat is de Mercato Centrale precies?

Dit imposante marktgebouw in de wijk San Lorenzo werd in 1874 ontworpen door Giovanni Mengoni, ook wel bekend van de Galleria Vittorio Emanuele II in Milaan. Deze centrale plek in hartje Florence onderging in 2014 een make-over toen de tweede verdieping werd omgebouwd tot een foodhal. Op de begane grond vind je naast een overdaad aan toeristische producten nog een aantal verborgen slagers, visverkopers en verkopers van verse producten waar Florentijnen voor hun dagelijkse boodschappen komen. Maar heel eerlijk, die zijn wat schaars. Als de trap naar de tweede etage neemt kom je terecht in de foodcourt van Mercato Centrale. Het is een soort eetwalhallah waar het nooit rustig is. Waar mensen eten, drinken, rondlopen en waar mogelijk tussen de chaos door een gesprek proberen te voeren.

Wat kun je er doen?

Het is altijd druk in de Mercato Centrale en het is dan ook geen plek om je te installeren voor een lange, uitgebreide maaltijd. Je kunt er wel gezellig plaatsnemen aan een van de gemeenschappelijke tafels tussen willekeurige tafelgenoten. Regelmatige wordt er s’avonds livemuziek gespeeld rond aperitivo-tijdstip.

Wat kun je er eten en drinken?

Heel veel. Er is een koffiebar waar je met koffie en traditionele pasticceria kunt onbijten, talloze eetkraampjes met broodjes, dumplings, Florentijnse steak, verse en gefrituurde vis, pizza en eindeloos veel meer. Ook is er  een met een gigantisch aanbod Toscaanse wijnen die je per fles en per glas kunt kopen maar ook gewoon fris of een biertje.

Wat mag je niet missen op de markt?

Echte aanraders zijn het broodje lampredotto – gestoofd orgaanvlees, maar erg lekker – van de familie Bambi, de gefrituurde courgettebloemen of fritto misto di mare van Martina Brilli en Gabrio Scaranari bij Fatti di Fritti en de Siciliaanse cannoli van Ara. Voor vega-opties moet je bij Marcella Bianchi zijn. En als je dan nog honger hebt zou ik adviseren om weer even de trap naar beneden te pakken voor een plastic bordje verse pasta bij F.N. Pasta Fresca. Hier wordt allerlei soorten verse pasta gemaakt: ravioli, tagliatelle, gnocchi, met allerlei verschillende bijpassende sauzen. Eventueel kun je er een plastic bekertje wijn bij bestellen. Wel onthouden dat je een nummertje moet trekken.