Polenta: wat is dat en wat kun je ermee?

Misschien heb je het wel eens gezien, een klassiek Italiaans bijgerecht dat erg lijkt op aardappelpuree. Dat was waarschijnlijk polenta. Zodra de kou in Italië arriveert en de dikke truien weer aan gaan, wordt polenta weer in de keuken geaccepteerd. Maar is polenta precies? En hoe zorg je ervoor dat het deze herfst ook bij jou op tafel staat?

Wat is polenta?

Polenta is gemaakt van mais, of eigenlijk is polenta mais: mais(gries)meel. Het is een soort pap, geel van kleur en de klassieke bereiding ziet er romig uit. Het feit dat het griesmeel is, wil zeggen dat het uit redelijk grove korrels maismeel bestaat. Griesmeel is namelijk is een restproduct wanneer er meel wordt gemaakt en klinkt niet per se lekker, maar laat je daar bij polenta niet door misleiden. Voorheen werd polenta vooral gegeten in de noordelijke regio’s, maar tegenwoordig wordt het in heel Italië gegeten. Aangezien het een restproduct is, was polenta vroeger vaak goedkoop en daarom was het ook beschikbaar voor armen. Zoals de meeste gerechten in Italië was polenta dus ook echt een maaltijd voor arme mensen.

Met polenta koken

Polenta maak je door simpelweg een pakje polenta te kopen in de supermarkt, ook in Nederland hebben ze polenta in de meest supermarkten. Je mengt het met water of melk en eventueel wat kruiden of bouillon en roert het tot het voldoende ingedikt is. Qua verhoudingen is het handig om even op de verpakking te kijken. Daar staat het precies uitgelegd. Vlak voor serveren roer je er, net als bij risotto, een klontje boter en wat Parmezaanse kaas doorheen.

In Italië wordt het vaak gegeten met paddenstoelen, stoofvlees of ragù, maar aangezien de smaak vrij neutraal is kan polenta eigenlijk met alles. Je kunt naast polenta koken er ook voor kiezen de (overgebleven) polenta in een ovenschaal glad te strijken, een nachtje in de koelkast te bewaren en er de volgende dag vierkantjes van te snijden en deze te bakken of te frituren. Zo krijg je polentafriet.

Waarom kiezen voor polenta?

Eigenlijk zijn de redenen om polenta een kans te geven overvloedig. Het is lekker, goedkoop, voedzaam en vegetarisch. Je kunt er veel kanten mee op en als je polenta serveert, staat dan nét iets leuker, verfijnder en bovenal Italiaanser dan aardappelpuree. Waar wacht je nog op?