Dit ingrediënt helpt tegen seizoenssomberheid

Dat je je na een romige saffraanrisotto beter voelt dan je ervoor, hoeft niet alleen te komen doordat lekker eten een mens goed doet, maar dat zou ook weleens te maken kunnen hebben met de goudgele specerij zelf: saffraan. Verschillende onderzoeken beweren namelijk dat saffraan een positieve invloed zou hebben op je gemoedstoestand en stemming. Dus ook tegen de somberheid die de Nederlandse grijsheid dit seizoen met zich meebrengt.
Saffraan als smaakmaker
Saffraan koop je in de vorm van rode sliertjes, in poedervorm of in de vorm van een bouillonblokje. Zodra saffraan in contact komt met water, of met het gerecht dat je aan het koken bent, kleurt het niet rood maar geel. Het gekke is dat de smaak van saffraan moeilijk te omschrijven valt. Er wordt gezegd dat de smaak bloemig en honingachtig is, en dat is misschien ook zo, maar toch kun je de smaak van saffraan moeilijk met iets anders te vergelijken. Het is erg lekker, dat is zeker.
In de Italiaanse keuken wordt saffraan veel gebruikt. De zakjes saffraan vind je in de supermarkt daarom ook niet tussen de specerijen, maar vlakbij de kassa, omdat het relatief kostbaar is. Een bekende klassieker met saffraan is risotto alla milanese, de gele risotto die vaak wordt gegeten met ossobucco.
De remedie tegen somberheid
Maar wat blijkt, saffraan wordt al zo’n drieduizend jaar gebruikt als geneesmiddel. Daarnaast omdat de regelmatige inname van saffraan bij zou dragen aan het voorkomen van depressieve gevoelens en somberheid. Saffraan zou namelijk iets doen met de serotoninereceptoren, en serotonine staat ook wel bekend als het ‘gelukshormoon.’ Wanneer je regelmatig saffraan eet, zou je je minder somber en neerslachtig kunnen voelen.
En alsof dat nog niet genoeg zou zijn, kan dit goudgele wondermiddel bijdragen aan een betere slaapkwaliteit. Het bevordert ontspanning en zorgt voor een diepere nachtrust, waardoor je beter uitgerust opstaat, wat wellicht ook weer kan bijdragen aan een goed humeur. Het is wel belangrijk om niet meer dan 1,5 gram saffraan per dag te gebruiken, maar twintig tot dertig milligram zou voldoende zijn om je humeur te verbeteren.
Dus als een tripje naar je lievelingsland ter wereld niet meer lukt dit jaar, overweeg dan eens om dagelijks een dampend bordje saffraanpasta of -risotto te eten, om jezelf door een ik-ben-vier-keer-kletsnat-geregend dag heen te helpen. Of gewoon om je te wapenen tegen grijze, sombere dagen die horen bij een Nederlands najaar.