Ponza, het best bewaarde geheim van Rome

ponza

Sinds wij weten van dit onontdekte eiland aan de kust van Italië kunnen wij nergens anders meer aan denken. Ik heb een Italiaanse vriend beloofd er niet over te schrijven om hordes toeristen te voorkomen. Maar Ponza is te uniek om niet te noemen op Italiamo.

Waar ligt Ponza?

Ponza is een eiland voor de kust van Napels en Rome. Sinds de jaren zeventig is het dé plek waar je de Italiaanse jetset vindt. Voor de kust van Ponza zie je dan ook veel luxe jachten dobberen. Ook is het eiland populair onder de Italianen die de hete zomermaanden willen ontsnappen in de stad. Omdat het zo’n goed bewaard geheim is gebleven, is Ponza nog niet echt toeristisch. Het eiland is slechts de helft van Texel in oppervlakte, maar je vindt er alles voor een ontspannen trip. Verlaten stranden, de lokale Pontijnse keuken en het natuurschoon is waar je voor naar Ponza wilt komen.

Reizen naar Ponza

Net zo makkelijk als je naar Texel kunt gaan, is ook Ponza goed te bereiken. Van eind mei tot eind september gaat er regelmatig een veerboot vanaf Formia naar Ponza. Formia vind je op twee uur rijden van Rome en anderhalf uur vanaf Napels. Je kunt vanaf Roma Termini ook makkelijk de trein pakken naar Formia, die duurt maar een uur. De veerboot kun je boeken via Laziomar en neemt je binnen 75 minuten reizen mee naar het eiland.

Vakantie op het eiland Ponza

Als je de veerboot pakt, kom je aan in de oude haven: Porto di Ponza. Verwacht vooral geen rust hier tijdens je vakantie op Ponza. Voor de kust liggen veel vissersboten die al vroeg in de ochtend op pad gaan. Verse vis is dus echt een ding op het eiland. Populair in de Pontijnse keuken is de linguine c’o fellone (linguine met spinkrab) en gevulde inktvis. Ook liggen in de haven alle luxe jachten voor anker en flaneert de jetset van Italië maar al te graag in Porto di Ponza. Doe dus vooral een mooie outfit aan als je ‘s avonds uit eten gaat.

Grotte di Pilato

Het mooiste van Ponza zijn de Grotte di Pilato. Deze grotten zijn in de Romeinse tijd door mensen uitgegraven. Het was toen een systeem van vijf grotten die met elkaar verbonden waren, versierd met beelden van goden en gebruikt om vis te kweken voor de Romeinse elite. Nu zijn de grotten half ondergelopen met water door het stijgende zee niveau. Het helblauwe water afgezet tegen de witte uitgegraven rotsen zijn net een sprookje om te zien. Je kunt de Grotte di Pilato alleen bekijken vanaf de zee. In de haven kun je een tour boeken, waarbij ze je zelfs laten zwemmen in een van deze grotten.

Beklim Monte Guardia

Op Ponza vind je verschillende wandelingen maar als je zin hebt in een uitdaging, is het leuk om naar het hoogste punt van het eiland te klimmen. Monte Guardia vind je op een hoogte van 280 meter en je kunt er alleen komen via een oude ezelsroute. Dit is dus geen wandeling die je even op je slippertjes doet. Het is een hele klim, langs citroenbomen en cactussen, maar het uitzicht is een paar klotsoksels meer dan waard. Vanaf Monte Guardia heb je namelijk zicht op het hele eiland. Je kunt de wandeling in Punta Fieno beginnen.

De stranden van Ponza

Waar de stranden aan de Italiaanse kust vaak bomvol liggen, is Ponza nog wat ongerepter. De Piscine Naturali, de natuurlijke waterpoelen van Ponza, zijn fantastisch om te zwemmen. Je moet er wel wat voor overhebben want vanaf een rots moet je zo’n 300 treden naar beneden lopen. Je kunt hier van de kliffen springen, opdrogen op een strandbed en een drankje halen bij de beachbar.

Chiaia di Luna is het grootste strand van Ponza. Het loopt in de vorm van een halve maan met hoge rotsen die het strand omringen. Het is makkelijk te bereiken via een Romeinse tunnel die je naar het zandstrand brengt. Er zijn hier geen bedden of bars, maar een picknick op een kleedje is net zo lekker. Als je met de kinderen op pad bent, is het zandstrand van Cala Feola ideaal voor een stranddag. Je kunt er gratis parkeren, het water is ondiep en het restaurant serveert dagverse vis.

Wijnproeverij

Wist je dat Ponza zelfs haar eigen wijn heeft? Bij Punta Fieno vind je de wijngaarden van het eiland. Biancolella di Ponza en Antiche Cantine Migliaccio zijn wijnen die hier worden geproduceerd. Je kunt er makkelijk heen wandelen. Vanaf de haven is het maar dertig minuten, handig als je een wijnproeverij gaat doen. Bij Antiche Cantine Migliaccio kun je een tour boeken en leer je meer over de geschiedenis en proef je vier van de lokale wijnen. Saluti!