Dit is de populairste auto in Italië en ik val ervan van m’n stoel

Nu ik een soort van in Italië woon, zie ik de mooiste auto’s voorbij komen. De Italianen hebben natuurlijk een perfect gevoel voor stijl en dat zie je ook terug in hun auto’s. Van Ferrari tot Maserati en vooruit, ook de schattige Fiat 500, behoren tot mijn favorieten. Maar als ik opzoek wat de populairste auto in Italië is, val ik bijna van mijn stoel van verbazing.

De populariteit van de Fiat Panda

Jawel, de Fiat Panda is de meest verkochte auto in Italië. Je weel wel, die auto in de vorm van een rijdend vierkant. Vroeger was ‘ie al niet echt mooi en nu eigenlijk nog steeds niet. Maar de Fiat Panda heeft er al meer dan veertig succesvolle jaren op zitten en is met acht miljoen verkochte exemplaren zelfs marktleider in het stadsauto-segment in Europa. Is het de betaalbare prijs? Of het design wat ik dan misschien niks vind, maar waar de Italianen wellicht anders over denken?

De favoriet onder de auto’s is zo populair door de prijs. Een nieuwe instap-Panda kost zo’n €17.000 nieuw en staat daarmee ook in Nederland in de top drie van goedkoopste auto’s. Daarnaast rijdt hij superzuinig en kost ook de autoverzekering je geen rib uit het lijf. Het is de ideale auto voor de stadsmens, want hij heeft zelfs een speciale ‘city button’ waarmee inparkeren een makkie wordt. Nog een reden waarom mensen gek zijn van de Fiat Panda is dat de kleine auto door zijn vierkante vorm veel ruimte biedt voor vier personen. Voor een lage prijs heb je dus een goede en redelijk ruime stadsauto.

Het eiland Pandelleria

Dat de Italianen dol zijn op hun Panda, blijkt wel uit het ‘feit’ dat er een eiland is waar meer Fiat Panda’s zijn dan inwoners: Pandelleria. Dit Italiaanse eiland, dat eigenlijk Pantelleria heet, ligt tussen Malta, Tunesië en Sicilië. Om de Fiat Panda te vieren, heeft Fiat een korte documentaire gemaakt om de makers van deze auto te bedanken. Het laat veertien eilandbewoners zien en de liefde voor hun Panda. Of het echt waar is dat hier meer Panda’s zijn dan eilandbewoners, weet ik niet. Maar na het zien van de korte documentaire Pandelleria, sluit ook ik de Fiat Panda in mijn hart…