Wijsheden om te weten over cappuccino

Cappuccino weetjes

Het is dan misschien wat minder lang dan bijvoorbeeld zwarte koffie een vrij ‘normaal’ drankje in Nederland, een leven zonder cappuccino is niet meer voor te stellen. Daarom zetten onze collega’s en buongustai van FavorFlav uit liefde ervoor deze cappucinoweetjes op een rij.

Vierkant uitgelachen

Om te beginnen bij het begin: dat begin is ook echt het begin van de dag. Als je in Italië na elf uur ’s ochtends nog een cappuccino (of een andere koffie met warme melk) bestelt, maak je jezelf onsterfelijk belachelijk. In Nederland moet je natuurlijk doen wat je wil, maar mocht je je ooit weer in de luxepositie bevinden dat je onbekommerd op reis en uit eten en drinken kan in het prachtige land, dan hebben we je bij deze vast gewaarschuwd.

Ontbijtje

Als je die cappuccino dus bestelt (bij het ontbijt), wil je daar ook wat bij te snaaien hebben, toch? In Italië doen ze over het algemeen niet aan uitgebreid ontbijten met roereieren, ontbijtgranen, toast met roomboter of dat soort (heerlijke) ongein. Een traditioneel ontbijtje bestaat daar uit een cappuccino (of een macchiato of espresso), weggetikt met een klein zoet deegbereidinkje als een cornetto (soort croissant) of een paar biscotti om te dopen.

Monnikenwerk

Sowieso is een perfecte cappuccino zetten een heel secuur werkje. Maar daar komt de naam niet per se vandaan. Verhalen over de etymologische oorsprong verschillen, maar het meest voor de hand liggend is dat de kleur van espresso met melk overeenkomt met de kleur van het habijt van de kapucijnermonniken. Ook een verklaring: de melk vormt een ‘hoed’ of een ‘kap’ op de espresso, te vergelijken met de kap die een monnik over z’n hoofd kan trekken.

Schuimparty

Een topcappuccino valt of staat natuurlijk bij de kwaliteit van het melkschuim. Dat moet fluwelig microschuim zijn, waar precies op de juiste hoek en temperatuur stoom in geblazen is door het stoompijpje van de espressomachine. Het schuim mag niet boven de 70 graden uitkomen (daarna smaakt je cappuccino naar gekookte melk – goorrr), en daarom hebben veel melkkannetjes voor beginnende barista’s een ingebouwde thermometer. De bedoeling is wel dat je zo snel mogelijk met je hand aan de bodem van het kannetje weet te voelen wanneer die precieze temperatuur tussen de 65 en de 70 graden bereikt is. Te lang gewacht? Dat voel je snel genoeg…

Willy Wortello

In 1902 werd de uitvinding gepresenteerd die we nu kennen als het espressoapparaat. Luigi Bezzera was de bedenker en het bedrijf La Pavoni werd in 1905 opgericht om het in productie te nemen. Nog steeds is het een van de beroemdste merken ter wereld als het gaat om espressomachines. Niet geheel verrassend kwam Bezzera uit Milaan; de bakermat van verrukkelijk eten en tal van schitterende Italiaanse design-gebruiksvoorwerpen.

Bron: FavorFlav