Over primitivo wijn, de fruitbom uit het Zuiden

Al is het een allemansvriend, ben ik toch van mening dat je van primitivo moet houden. Een allemansvriend is hij vooral omdat-ie toegankelijk is. Hij is stevig maar niet té zwaarlijvig, heeft een flink aanwezige fruitmand in huis en een beetje pit. Heb je een specifieke smaak ontwikkeld, dan hou je van ‘m, of juist niet. Maar door z’n zachte structuur en tannines drinkt hij hoe dan ook goed weg.

Wat is primitivo wijn?

Primitivo is een Zuid-Italiaan die zijn oorsprong vindt in de zonnigste streken. Met name in de regio Puglia groeit hij graag, samen met negroamaro is hij de populairste van de buurt. De druiven gedijen in het mediterrane klimaat, waar de warme dagen en koele nachten een perfecte omgeving creëren voor optimale rijping. De naam primitivo suggereert vroegrijpheid, aangezien de druiven vroeg in het seizoen rijpen. Daardoor krijgen wijnmakers de kans om een wijn van kwaliteit te produceren wat in een warm gebied anders moeilijk zou zijn. Een ‘normale’ druif verandert hier haast in een potje jam.

Zinfandel & primitivo

Je kunt primitivo ook kennen onder een andere naam: zinfandel. Zo wordt-ie in de VS genoemd. Er zijn wel genetische verschillen, maar ze worden als dezelfde druif beschouwd. Een soort twee-eiige tweeling dus. Het smaakprofiel komt ook overeen, maar zinfandel is een beetje robuuster en zwaarder dan z’n verfijnde Italiaanse broer. De wijn die wel echt afwijkt van primitivo is White Zinfandel; een lichtzoete rosé die de oversteek nooit heeft gemaakt naar hier. Wij houden daar collectief niet van in Europa, en ik hoop dat we dat zo houden. Tot zover de Italoamericano familie.

Rode wijn vol fruit

Primitivo heeft een rijk en best wel weelderig smaakprofiel. Diepe aroma’s van rijpe bessen, bramen, pruimen en een beetje kruiden. De wijn staat bekend om z’n volle body en zachte tannines, en dat laatste geeft ‘m een zachte afdronk. De smaak ontwikkelt na verloop van tijd, waardoor primitivo een perfecte keuze is om te bewaren en te laten rijpen. Dan kan hij wat krijgen van tabak en anijs. Zware wijnen kunnen tegen zwaar geschut aan tafel, dus schenk ‘m bij gegrild vlees, stoofschotels, pasta’s met rijke sauzen en gerijpte kazen. Denk vooral in kruidige en hartige smaken. Dolce drinken kun je ‘m ook nog. De zoete variant van primitivo is lekker bij kaas en chocola.

Primitivo di Manduria en IGT Puglia

Zoals bij alle wijnen hangt de kwaliteit van de wijn af van verschillende factoren, waaronder de wijngaardomstandigheden, de vinificatiemethode en de vaardigheid van de wijnmaker. Primitivo is niet per se een kwaliteitswijn, er zit veel verschil in wat er op de markt is. Het terroir van Puglia belooft wat voor de wijn, daarnaast zijn de keuzes van de wijnmaker beslissend in of de wijn eenvoudig of complex is.

Salento, Manduria en Gioia del Colle zijn een paar van de bekendste gebieden die primitivo voortbrengen. In Manduria vind je oude stokken, die de beste wijnen geven. Maar ook in Primitivo di Manduria zit kwaliteitsverschil; letten op prijs geeft een prima indicatie. Wil je een simpel flesje? Dan zit je met een IGT Puglia goed. Eenvoudige en fruitige wijnen, gemaakt om jong te drinken.