Toscane biedt €30.000 om naar leeglopende bergdorpjes te verhuizen

Als er één regio is die al een eeuwigheid populair is onder toeristen en emigrerende dolce-vita-zoekers is het Toscane wel. Het is dan ook zeker niet de plek waar je doorgaans moet zijn om een goedkoop huisje op de kop te tikken. Maar het kán dus wel: ook Toscane begint nu aan de uitverkoop en wil mensen lokken naar leeglopende bergdorpjes. Niet voor 1 euro, maar met geld toe, tot wel €30.000.

Residenzialità in montagna 2024

Net als veel andere plattelandsgebieden in Italië kampen de bergdorpen in Toscane met een dalend inwonersaantal. Veel jongeren verhuizen naar steden voor betere werkgelegenheid, wat resulteert in een vergrijzende bevolking en verlaten woningen. Om deze trend te keren, heeft de Toscaanse overheid besloten financieel lokaas in te zetten om nieuwe inwoners​ te trekken. ‘Residenzialità in montagna 2024’ biedt tot €30.000 als subsidie om in je nieuwe huis te steken, dat overigens wel minimaal het dubbele moet kosten van wat je aan subsidie krijgt.

Niet benoemd door Toscane, maar ook een reden voor dit soort initiatieven is dat naast het tegengaan van de bevolkingsdaling, de instroom van nieuw volk ook bij kan dragen aan de heropleving van de lokale economie. Nieuwe inwoners brengen niet alleen centjes, maar ook vaardigheden en creativiteit mee.

Voorwaarden en vereisten

Het aanbod is gericht op individuen en gezinnen die bereid zijn hun officiële woonplaats naar een van de geselecteerde dorpen te verplaatsen. Om in aanmerking te komen voor de subsidie, moeten nieuwkomers aan de volgende voorwaarden voldoen​:

  • De aanvrager moet een EU-burger zijn of een langdurig visum voor Italië hebben van minstens 10 jaar.
  • De aanvrager moet meerderjarig zijn.
  • De aanvrager moet de woning eigendom maken en permanent verhuizen naar een berggemeente in Toscane met minder dan 5.000 inwoners.
  • De aanvrager moet momenteel woonachtig zijn in een niet-bergachtige gemeente in Italië, volgens de laatste officiële gegevens van ISTAT​.

Yes, verhuizen vanuit Nederland kan dus helaas niet zomaar. Maar als je de koffers al hebt gepakt richting Italië, dan kan het een leuke kans zijn. De lijst met deelnemende dorpen is behoorlijk groot, dus je hebt het voor het kiezen. De charme van de campagna moet je dus kunnen waarderen, want in een dorp dat enkele honderden tot duizenden inwoners telt gaat het leven waarschijnlijk een stukje langzamer dan je gewend bent. Zeker in Italië.

Voor meer informatie en details over hoe je je kunt aanmelden, kun je de officiële website van de betrokken gemeenten raadplegen. Aanmelden kan tot 27 juli 2024.