Hidden gem van Trentino: bij dít Italiaanse familierestaurant wil je eten

Het lijkt misschien alsof dit restaurant in Oostenrijk staat, maar niets is minder waar: het Italiaanse familierestaurant Crucolo vind je in een van de mooiste valleien van Trentino, Val Campelle. Met hun motto ‘Da na roba fata ben per farla meio basta nanina de passion’ – oftewel, wanneer je iets goeds nóg beter wilt maken, heb je enkel passie nodig om het voor elkaar te krijgen – maken ze met heel veel liefde verschillende, niet zo standaard, maar wel héle lekkere gerechten (lees: haas, goulash) klaar. En die liefde proef je.

Tussen de bergen en valleien

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Rifugio Crucolo (@rifugiocrucolo)

Naarmate de wegen smaller worden, de bergtoppen zichtbaarder en de bomen groener, weet je dat je in de buurt bent van dit Italiaanse familierestaurant. Hier voelt het alsof je even in de middle of nowhere bent – en heel eerlijk: dat ben je ook – maar dat betekent dat vooraf reserveren niet nodig is. En daar is ook al heel wat voor te zeggen. Afijn, terug naar de locatie. Omdat Crucolo tussen de vallei Valsugana en de bergen van Lagorai ligt, kijk je kilometers ver vanaf het zonnige terras. Grote kans dat je hier niet meer weg wilt.

Charcuterie en traditionele wijnen

‘Buongiorno!’ riep het vrolijke Italiaanse personeel, en ze verwelkomden ons naar binnen. De steile trap bracht ons naar een wijnkelder van jewelste. Hier hangt – bereid je voor – de grootste salami ter wereld, maar je vindt er ook vele kazen, heerlijke taarten die de 93-jarige oma zelf nog maakt, een overvloed aan wijnen (dúh) en als afsluiter het drankje parampampoli – al meer dan zestig jaar een van de bekendste producten uit Valsugana. En dan het allerleukste deel: alles mag geproefd worden, maar dan ook álles. Ho bisogno di dire di più?

Ristorante Rifugio Crucolo – Strada dei Sassi Rossi, Scurelle