Italiaanse restaurants in Haarlem waar je vandaag nog wilt reserveren

’t Zijn er genoeg, het aantal Italiaanse restaurants in Haarlem. Maar waar je nu echt een bord pasta krijgt zoals je het thuis niet maakt? Bij deze zeven zaken eet je klassiek Italiaans of juist verrassend modern, tafel je aan strak gedekte tafels of werk je gezellig gauw een pasta’tje weg. Maar beloofd is beloofd: overal eet je gegarandeerd goed.

7 Italiaanse restaurants in Haarlem

Adamo Trattoria Enoteca

Stiekem ben ik dol op wit tafellinnen, zolang het ligt in een zaak die verder wat minder stijf is dan de lap zelf. Adamo is zo’n heerlijke knapperd, met naast opgedoste tafels mooie leren banken, houten lambrisering en gouden lampen (zouden ze bij La Fiorita hebben gegluurd?), maar ook stenen tegen het plafond die zo opgegraven zouden kunnen zijn uit een echte ouderwetse Italiaan onder drie lagen stucwerk. Goed, we komen voor het eten: dit nieuwe Italiaanse restaurant in Haarlem doet alles op een beetje chic en op klassiek. Ik hou er vooral van dat je een vast menuutje kunt eten, dan ben je zo lekker uit.
Adamo Trattoria Enoteca – Frankestraat 17-19, Haarlem

Rigatoni

Wopla, het kan ook gewoon simpeler hoor. Rigatoni doet z’n naam eer aan en is een nieuwe pastabar in Haarlem. Daar ga je uiteraard heen voor pasta, e basta. Alhoewel, borrelen kun je er ook uitstekend met gezelschap van de snackkaart en het rijtje bruschette. Ook dit Italiaanse restaurant is een fraai ding om te zien en naam hoefde ’t in de stad niet eens te maken, want dat had Rigatoni gelijk al als broertje van pizzeria Nolita – ook een favorietje van ons.
Rigatoni – Tempeliersstraat 31, Haarlem

Bar Leoni

Haarlem heeft er sinds kort een modern Italiaans restaurant bij, waar je voor een snelle pasta aan de bar terecht kunt, maar ook voor urenlang tafelen en een drankje na. Een menu met niet teveel poespas en een bello aanwinst voor de stad, ook qua interieur. Lees hier meer over Bar Leoni »
Bar Leoni – Lange Veerstraat 11, Haarlem

De beste Italiaantjes van Maastricht »

Diga

Diga bewijst dan weer dat je het allebei kunt: Italiaans koken op niveau én aandacht besteden aan je interieur. Hier geen Italiaanse klassiekers, maar risotto’s, pasta’s en ander bekends met ingrediënten of bereidingen die je in de doorsnee trattoria dan weer niet tegenkomt. Die risotto komt bijvoorbeeld met zwarte knoflook, coquille, pijnboompit en paddenstoel, en fiore di zucca wordt tot hoofdgerecht verheven met ricotta, fregola, bergamot en schuim van pistache en parmezaan. Vraag hier een tafeltje in de buurt van de glazen wijnkamer en laat het chef’s menu voor je beslissen.
Diga – Damstraat 10, Haarlem

Nolita

Uit de steenoven van Nolita komen puike pizza’s, die je wel lekker in de pizzabar zelf kunt opeten – al is er tegenwoordig óók een zaakje to go. Hier zijn het de Romeinse dunnerds, zoals velen ze herkennen, in vijftien verschillende varianten. En als je dan toch zit, bestel dan gelijk een rijtje antipasti en een toet. En een cocktail of wijntje erbij. Ben je de hele avond zoet.
Nolita – Lange Veerstraat 17, Haarlem

Dodici

Molto Italiaanse naam met een handjevol Italiaanse gerechten op de kaart, maar meer een lekkere ratjetoe van van alles onder het Italiaanse motto: la dolce vita vieren. Hier om de hoek van de Grote Markt gaan de arancini hand in hand met gyoza en eet je risotto, maar ook dahl. Lekker veel wijnen per glas en met een uitgebreide kaart vol kleine happen ideaal om af te werken vóór een avondje uit. ’t Zit er niet voor niets altijd tjokvol.
Dodici – Smedestraat 47, Haarlem

Ristorante Napoli

In Nederland is een restaurant waar de aandacht duidelijk niet naar het interieur is uitgegaan; een soort Russische roulette waarbij de kans groot is dat je verliest. In Italië is dat vaak het tegenovergestelde. Bij restaurant Napoli in Haarlem heeft de tijd ogenschijnlijk stilgestaan, maar is het een gevalletje Italiaanse bull’s eye. Al meer dan een halve eeuw zet chef Gerardo Cannavacciuolo traditie op de kaart in zijn Napolitaanse familierestaurant, en dan alles di Gerardo en het liefst voor je neus bereid. Zo staat ie al dertig jaar bewapend met Parmigiano en torch aan tafel om zijn fameuze met whisky geflambeerde pasta te bereiden ín de kaas.
Ristorante Napoli – Houtplein 1, Haarlem

Hoofdbeeld: Diga

Meer Italiaanse restaurants in Nederland