Sa Stiddiosa is een stukje Bali in Europa

Ik heb veel gereisd, van Brazilië tot aan Noorwegen en Senegal maar Sardinië is toch wel een van de mooiste plekken waar ik geweest ben. Met helder zeewater alsof je de kraan open hebt laten staan, roze stranden (ja echt!) en bomen zo groen alsof ze uit de film Avatar komen. Gelukkig zijn er op dit eiland nog wat onontdekte pareltjes, waar Sa Stiddiosa er één van is; een soort Bali van Europa.

Bali in Europa

Als je goede herinneringen aan Bali hebt, denk je bij dit eiland aan watervallen en wilde, ongerepte natuur. Dat is precies wat Sa Stiddiosa op Sardinië ook heeft, maar dan zonder alle influencers die er watervalfoto’s aan het maken zijn. Sa Stiddiosa is dus geen eiland of dorp, maar een waterval middenin de natuur. Een natuurlijke waterpoel omringd door knalgroene varens en mos, met een metershoge waterval en voorverwarmde rotsblokken door de zon. Het is een van de mooiste watervallen van Sardinië, met name omdat deze het hele jaar door werkt. In het Sardijns betekent stiddiosa namelijk ‘druppelen’. Er loopt altijd een stroom aan water langs de rotsen naar beneden, afkomstig van een bron uit de bergen. Andere watervallen op Sardinië hebben dit niet, waardoor het een bijzondere plek op het eiland is.

Naar Sa Stiddiosa

Hoe kom je daar dan? Je vindt de waterval vlakbij Seulo, in het midden van Sardinië. Dit dorpje staat bekend als Blue Zone waar de oudste mensen ter wereld wonen. Zou de natuurlijke, rustgevende waterbron daar stiekem ook aan bijdragen?

Als je “Sa Stiddiosa Official” op Google zoekt, kom je er wel. Je kunt daar de auto parkeren en je betaalt zo’n €7 entreegeld. Helaas ben je er dan nog niet, je moet nog bijna twee kilometer lopen om bij de waterval te komen. Maar geloof mij, dit is geen straf. Je loopt door een jungle aan groen en onderweg kom je langs een ander prachtig uitkijkpunt. Neem wel wat water mee en snacks voor onderweg als je gauw hangry wordt.

Je kunt zo een hele middag bij waterval Sa Stiddiosa blijven hangen. Een beetje zwemmen, zonnen op de rotsblokken en genieten van een rug-watervalmassage. Er is in de verste verte geen restaurant, toilet of supermarkt aanwezig, dus denk daaraan voordat je op avontuur gaat. Ook is er slecht bereik, maar hé, op zo’n mooie plek is dat echt geen straf.