Sardinië of Sicilië, hoe kies je het juiste eiland voor je vakantie?
Het zijn allebei mooie Italiaanse eilanden en beginnen met een ‘S’ maar dat is zo’n beetje het enige wat Sicilië er Sardinië met elkaar gemeen hebben. Als je twijfelt welke van de twee je moet bezoeken op vakantie, is het raadzaam om het verschil te kennen. Zodat je beter kunt beslissen welk eiland beter bij je volgende vakantieplannen past.
Sicilië…
Sicilië ligt voor de kust van Calabrië en wordt getypeerd door de actieve Etna vulkaan. Qua ligging, maar ook qua cultuur is het een zeer zuidelijk gebied van Italië. Men spreekt er met een -zelfs voor Italianen- onverstaanbaar dialect. Qua natuur regeert het droge, helemaal in de zomer. Vulkanisch rotsachtig en droog, zou je kunnen zeggen. Met een groenblauwe en kristalheldere zee. Armoede blijft altijd verweven in de ziel van het eiland, ook al barst het er van culturele schoonheid. Die armoede zie je nog steeds terug in bijvoorbeeld het aantal straathonden, vuilnis en de infrastructuur op het eiland. Maar tegelijkertijd is het er onbeschrijfelijk mooi, op een ietwat ruige, en ook zeer Italiaanse, manier.
Wat kun je er doen?
Op Italiaanse eilanden combineer je vrijwel altijd stad en strand. Dus verdwaal je in kleine straatjes en steegjes, maar lig je ook uren boeken te lezen aan zee. Je kunt Sicilië het makkelijkst bereiken door te vliegen op Palermo of Catania. Dit bepaalt dan ook welk gedeelte van het eiland je het meest gaat zien, maar eigenlijk is er geen verkeerde keus. Een auto huren is wel een aanrader, omdat het openbaar vervoer niet zo soepel georganiseerd is. Mijn persoonlijke favorieten zijn de steden: Palermo, Taormina, Noto en Syracusa. Omdat historie hier afgewisseld wordt met het ongerepte levendige gevoel wat typerend is voor Sicilië.
Hoe zijn de stranden op Sicilië?
De Siciliaanse stranden zijn prachtig, maar iets ruiger en minder elegant dan de Sardijnse, maar dat zal straks nog iets duidelijker worden. Nogmaals: de zee is helderblauw en soms groen en vol kleine kleurrijke visjes tussen de rotsen. De stranden liggen vaak in beschermde natuurgebieden. Er is een ruime variatie stranden: kiezel, zand en rots. Waterschoenen meenemen is overigens altijd een goed idee.
Hoe is het eten?
Lekker eten op Sicilië is niet moeilijk. Er wordt veel vis gegeten en de lokale gerechten zijn vaak simpel maar smaakvol. Dit omdat ook de typische Siciliaanse keuken geregeerd werd door armoede. Zo bestaat een typische Siciliaanse pasta uit spaghetti met knoflook, citroen, ansjovis en broodkruim. Geen hogere wiskunde, wel erg lekker. In heel Italië is de Siciliaanse pasticceria een bekend fenomeen. Ze zijn er goed in. Er word veel gebruik gemaakt van ricotta di pecora in plaats van banketbakkersroom, omdat ricotta uit Sicilië komt. Cassata en granita di mandorle -schaafijs van amandel dat met een brioche wordt gegeten als ontbijt – zijn aanraders.
Is Sicilië duur?
Wel of niet duur is natuurlijk subjectief, maar ik zou zeggen van niet. Je eet en drinkt er vrij goedkoop en ook overnachtingen hoeven niet veel te kosten. Afhankelijk van wat je wilt natuurlijk. Sicilië is over het algemeen goedkoper dan Sardinië.
…of Sardinië?
Ook naar Sardinië is vliegen (op Olbia) het handigst. Sardinië staat, ook onder Italianen, bekend als de plek met de mooiste stranden van Italië. Het grootste verschil tussen Sicilië en Sardinië is dat Sardinië netter is, kleiner, minder ruig, elegant, groener, meer een oase van rust ten opzichte van Sicilië. De bevolking is vriendelijk, maar iets meer gesloten dan de Sicilianen. Kortom, meer noordelijk. Typerend voor Sardinië zijn de pijnbomen die de stranden versieren, de rust, de verborgen plekken en de diepblauwe zee. Zo blauw dat het bijna niet echt lijkt.
Wat kun je er doen?
Nou ja, net als op Sicilië kun je dus ook steden bezoeken op Sardinië, zoals Olbia of Cagliari. Maar ik zou zeggen dat een vakantie op Sardinië meer strand-georiënteerd is. De steden zijn iets minder interessant dan op Sicilië. Ze zijn lieflijk en kleurrijk en absoluut struinbaar, maar er gebeurt minder. Ze zijn lokaler en rustiger. Ook op Sardinië is een auto huren aan te raden. Zeker omdat de mooie stranden nauwelijks met het openbaar vervoer te bereiken zijn. De natuur op Sardinië is de hemel voor wandelaars en fietsers. Hier kom je voor je rust, en is je mat mee als yogi een must. Tenzij je een jetset-vakantie voor ogen hebt, want dat kan op Sardinië ook: aan dit stukje kust vind je superyachten, luxe hotels, restaurants, bars en wellnessresorts te over.
Hoe zijn de stranden?
Ongeëvenaard dus. Het zijn plekken waar het ondanks dat er andere mensen zijn voelt alsof je alleen op de wereld bent. Of alleen met de zee. De meeste stranden zijn met zacht wit zand. Er is veel stilte, veel respect voor de rust. Weinig schreeuwerige strandtenten met harde muziek. Aan de andere kant zou je ook kunnen zeggen dat er weinig te beleven valt. Maar als stilte is waar je naar op zoek bent dan moet je absoluut op Sardinië zijn.
Hoe is het eten?
Het grootste pluspunt aan eten op Sardinië vind ik dat je er zo ontzettend veelzijdig kunt eten. Hoewel Sardinië omringd wordt door de mooiste zee van Italië, wordt er in de traditionele Sardijnse keuken veel vlees gegeten. Veel varken, lam, geit en konijn. Maar daarnaast ook wordt er ook veel verse vis gegeten en zijn er ook zat opties voor vegetariërs. Er wordt veel pane carasau gegeten, een ongerezen brood dat zo dun is als papier. De bekende madenkaas, Casu Marsu, komt uit Sardinië.
Is Sardinië duur?
Ten opzichte van Sicilië is Sardinië duur ja. Maar het is absoluut geen Capri. Je zou het kunnen vergelijken met de prijzen in Toscane. Er zijn plekken waar je goedkoop kunt eten, drinken en verblijven maar ook een hoop chiquere plekken.