Scusi: limoncello zorgt voor katers die drie dagen duren

Niets zo lekker zomers als een limoncello als toetje. Al zit je gewoon in Olanda in de regen of kou, dan nog waan je je een beetje aan die Italiaanse kust als je aan dit ijskoude drankje lurkt. Maar ja, de volgende dag háát je jezelf. En je haat citroenen. En je haat Italië. Want van limoncello zou je de ergste katers krijgen. Oftewel: katers die maar liefst drie dagen duren.

De kater komt later en lang

Het van oorsprong Italiaanse likeurtje wordt gemaakt van citroen, suiker, water en (pure) alcohol. Maar het gevaar zit ‘m met name in die zoete smaak van de gesuikerde citroen: je denkt dat het limonade is. Je hersenen denken dat ook, omdat het gewoon lekker smaakt. Het smaakt niet naar sterke drank, en al helemaal niet als-ie ijskoud is. En dus drink je het altijd sneller dan zou moeten. En zeker omdat het altijd geserveerd wordt in een klein glaasje, tik je ‘m des te sneller achterover en bestel je des te sneller un altro. Maar dat is niet aan te raden. Zo zit er een alcoholpercentage van 25 tot 30 procent in en dat voel je de dag daarna. En die dag daarna ook nog.

Wetenschappelijk advies

Volgens experts zit je op zich prima met limoncello. Je zou namelijk de ergste katers van donkere dranken als rode wijn en whiskey krijgen, aldus de wetenschap. Cognac is het ergste voor je lijf, en dranken met bubbels erin lijken o zo gezellig, maar die zijn de dag daarna geen feest. Een glas champagne zorgt vanwege de bubbels juist voor een pittige hangover. Wat dan wél een goed idee is? Volgens chemici moet je je vooral wagen aan lichte dranken, zoals gin of wodka. Hoe minder sulfieten erin zitten, hoe minder je hoofd the day after uit elkaar knalt. Drink zoveel mogelijk water tussen je alcoholische versnaperingen door én blijf dit doen, ook als je gaat slapen, ’s nachts wakker wordt en ’s ochtends vroeg. Des te sneller ben je weer de oude.

Bron: Amayzine