Skip de Cinque Terre en ga naar Levanto

Ik ben verliefd en het kwam als een donderslag bij heldere hemel. Samen met mijn lover ging ik op roadtrip en wilde ik hem perse de Cinque Terre laten zien. Helaas kwamen we er door een navigatiefout (veroorzaakt door mij uiteraard) achter dat het nog zo’n twee uur rijden was in plaats van één. Met een ondergaande zon en smalle wegen door de heuvels besloten we om een tussenstop te doen in Levanto. Eén dorp vóór de Cinque Terre dus. Dit bleek de beste fout van mijn leven te zijn, want Levanto is veel leuker dan de vijf dorpjes van de Cinque Terre bij elkaar.

We zijn uiteraard nog wel naar de Cinque Terre zelf geweest en hebben zelfs een hele wandeling gedaan van Levanto naar het eerste dorp Monterosso. De hike was megatof, maar het uitzicht over het eerste dorp, Monterosso, was nogal teleurstellend. Waar Instagram vol staat met foto’s van kleurige huisjes en een helblauwe zee, kwamen we in Monterosso uit op een parkeerplaats en een soort van riool dat de zee in liep. Verder het dorp in werd het wel mooier en schattiger, maar het is niet een plek waar ik nog een keer heen zou gaan. Gelukkig konden we vanaf daar makkelijk de trein naar Manarola pakken en via de romantische Via dell’Amore naar Riomaggiore lopen. Deze twee dorpjes vond ik veel mooier dan Monterosso, maar ook hier was vriendlief niet onder de indruk. Hij noemde het zelfs de favela van Italië. En gek genoeg: als je googelt op ‘favela’ snap je wel waarom. Weer terug naar Levanto dus.

Wat te doen in Levanto?

De Cinque Terre bezoeken

Hoewel de Braziliaanse vriendlief dus niet onder de indruk was van de Cinque Terre, vond ik het wél leuk om een keer gezien te hebben. Het mooie is dat je vanuit Levanto makkelijk met de trein alle dorpjes kunt zien. Ook grenst Levanto aan National Park Cinque Terre en kun je al wandelend langs de kust de dorpjes bezoeken. Verwacht geen wandeling à la Nederland, want het gaat heuvel op en heuvel af. Zelfs als fervent wandelaar moest ook ik soms naar adam happen. Je kunt in Levanto ook (elektrische) fietsen huren en zo de heuvels trotseren. De uitzichten vanaf de top zijn fantastisch.

Ga naar Bonassola

Nog zo bijzonder aan Levanto is de ligging. Als je de linkerkant op loopt, ga je over de berg naar Monterosso maar als je de andere kant op loopt, kun je helemaal naar Bonassola gaan. Een voormalige spoorweg is omgetoverd tot wandel- en fietspad en in het weekend zie je veel Italianen sportief gekleed een wandeling maken. Ik heb mijn hardloopschoenen aangetrokken en ben via deze spoorweg van zes kilometer langs de kust gerend. Tof is dat je sommige stukken nog echt door de spoorbaan gaat en dat je aan het eind van de tunnel pas het licht ziet. De uitzichten na de tunnel zijn keer op keer een feestje. Je vindt langs deze route veel kleine baaien waar je kunt zonnebaden en je hebt er zelfs een speciaal hondenstrand.

Zonnen op het strand

Hoewel ik in het najaar in Levanto was, kan ik het me zo voorstellen dat dit de perfecte plek is voor een tansessie in de zomer. Je hebt er een paar kilometer aan zandstrand met daaromheen gezellige strandtenten. Je kunt er met een handdoek op het strand liggen, of voor een paar tientjes een bedje en parasol huren. Bij Bagni Blue Marlin ben je het goedkoopst uit.

Een cursus pesto maken

De regio Ligurië staat bekend om haar rijke en smaakvolle basilicum. Als je pesto wilt proeven (en leren maken) dan is er geen betere plek dan hier. In Levanto krijg je voor €39 per persoon een cursus pesto maken. Niet met een keukenmachine, maar lekker traditioneel met een vijzel en de beste basilicumblaadjes, kaas en pijnboompitten uit de regio. Na de cursus kun je met een glas wijn genieten van je eigen smeersel met andere lekkere hapjes uit de regio.
La Nicchia Pestifera – Corso Italia, 16, 19015 Levanto

Paardrijden

Overal waar ik kom, moet en zal ik paardrijden. De arme vriendlief heb ik ook in het zadel gehesen en zo zijn we in twee uur door de heuvels van de Cinque Terre gereden. Samen met Denise van D. Ranch zijn we de natuur in gegaan en konden we zelfs galopperen en in draft (geen saaie wandeltocht met een paard dus). De tocht was wel aan de prijs, à €80 per persoon, maar dan ga je ook in een klein groepje op pad.
D. Ranch – 5M9C+RV, 19016 Monterosso al mare

Surfen

De reden dat ik verliefd ben geworden op Levanto is omdat je er ook kunt golfsurfen. Je vindt er een paar surfshops waar je lessen kun nemen of een board kunt huren. Daarnaast zijn hier zelfs in november wereldkampioenschappen gehouden. De meeste surfers gaan in Europa naar Portugal, wat betekent dat je de zee in Levanto helemaal voor jezelf hebt.
Brothers Surf School – Via Jacopo da Levanto, 15, 19015 Levanto

Heel veel eten en drinken

Misschien komt het omdat ik uitgehongerd op zoek ging naar eten, maar bij Focacceria Domè heb ik toch echt de beste focaccia van mijn leven gegeten. Niet alleen ik ging erheen, want voor de deur stond er een hele rij van locals en zelfs een oud omaatje uit Levanto vertelde mij dat dit de beste foccacia’s van Italië zijn. Nog zo’n favoriet onder de lokale bevolking is Sapori. Dit is een familierestaurant wat net een hele nieuwe look gekregen heeft. Een supermooie bar, gezellige stoelen en tafels en het eten is nog net zo goed gebleven als daarvoor. Van een seizoenspasta met truffel tot een tonijnsteak en een traditionele tiramisu (ja, die zonder alcohol). Bij Sapori kom ik graag een keer terug. Als je een keer geen zin hebt in Italiaans, kun je ook bij Brothers een eigen pokébowl maken.
Sapori – Via Cairoli, 1, 19015 Levanto