Naar het strand op het eiland? 9x mooiste stranden op Sicilië

Op Sicilië ben je bijna het hele jaar door verzekerd van goed weer. Dubbel feest dus dat een eiland aan alle kanten strand heeft én Sicilië ook een enorme dosis bijzonder mooie stranden bezit. Voor zwemmen zit je dus bijna overal wel goed, maar in grote steden als Palermo en Cefalù kun je dan wel zonnebaden, maar doe je dat wel vaak bovenop andermans handdoek. Van klimmen en springen van rotsen tot aan dromerige baaitjes met kristalhelder water én brede zandstranden met aperitivo-garantie: dit zijn de mooiste stranden op Sicilië.

Mooiste stranden Sicilië

San Vito Lo Capo

Soort Kaapstad, waar de Monte Monaco als een soort Tafelberg boven het brede zandstrand uitsteekt. In de zomermaanden is het er druk, maar om de hoek liggen ook nog parels die minder bekend zijn. Zo zijn er genoeg beschutte baaitjes te vinden in natuurreservaat Riserva dello Zingaro, dat aan de andere kant van de berg ligt.

Calamosche

Een strand in een natuurreservaat op Sicilië, met vaalrood zand en azuurblauw water. Het water is er lang ondiep. De baai wordt door bergen beschermd tegen noordenwind én zuidenwind, dus er is altijd heerlijk weer. Het strand is verrassend rustig, want de parkeerplaats is een stukje lopen (een kilometer) en er is verder precies niks. Eigen parasol en picknickmand mee dus.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Carmelo Farini (@carmelofarini_)

Scala dei Turchi

Mag niet ontbreken in dit rijtje mooiste stranden. Scala dei Turchi is ook het bezoeken waard als je niet wil zonnen. De helderwitte kalkstenen klif is miljoenen jaren geleden gevormd en heeft door erosie de vorm van een trap aangenomen. Aan beide zijden vind je zandstrandjes, maar de rots steelt de show. Je kunt er bij eb omheen lopen. Blijf tot zonsondergang; dan is het licht fenomenaal.

Isola Bella

Een mooie rotsachtige baai waar je goed kunt snorkelen in het heldere water. In de zomer is het hier een drukte van jewelste met zowel Italiaanse gezinnen als toeristen – het strand ligt tenslotte pal voor de stad Taormina. Maar houd je het daartussen even vol, dan is het hier tot laat heerlijk. Er zijn volop bars waar je wat te drinken kunt halen voor aperitivo op het strand.

Mondello

Ook een goede optie als je op zoek bent naar een druk strand op Sicilië: Mondello, op zwemafstand van Palermo. Een breed zandstrand met genoeg lido’s om te eten en te borrelen tot de zon ondergaat met een muziekje erbij. Met name in het weekend de plek waar Italianen de stad ontvluchten, en rond ferragosto lijkt het meer alsof de hele wereldbevolking ernaartoe is verhuisd.

 

Scopello

Vlakbij Trapani vind je een van de meest fotogenieke baaien van Sicilië met een dubbele rotsformatie in het water. Er zijn volop oude tonijnvissersstations in deze omgeving, waaronder het bekende roze gebouw van Tonnara di Scopello naast het strand, waar nu een museum in zit. Je betaalt hier een paar euro om het strand op te mogen, maar dat heb je wel ook gelijk toegang tot het museum, een rondleiding en je eigen ligstoel.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door VM 🐙 (@visualmediterranean)

Spiaggia dei Conigli

Uitgeroepen tot een van de mooiste stranden ter wereld. Je zult er je best voor moeten doen, want dit konijnenstrand ligt niet op het eiland Sicilië, maar op Lampedusa. En dat ligt dichter bij Tunesië dan bij Italië zelf. Maar goed, het is dus wel het mooiste strand van het land waar je in het kristalheldere water waanzinnig kunt snorkelen en waar konijntjes de baas zijn op het witte zand.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Federico Larosa (@larosa_federico)

Bue Marino

Op het Aegadische eiland Favignana vind je een grote verzameling grotten en groeven waar vroeger monniksrobben in verbleven – vandaar de naam. Tegenwoordig komen hier meer locals een grot bezetten voor een dagje, waarvanuit je een sprong kunt nemen in het diepe. De bijzondere kust is namelijk meer natuurlijk waterpark dan strand, maar absoluut een stranddag waard.

Spiaggia di Ficogrande

Al oogt vulkanisch zwart zand misschien minder fris dan witte zandbanken met afstekend blauw water, heeft het eiland Stromboli met Spiaggia di Ficogrande een perfect onderhouden strand in de aanbieding. Het strand is – als je eenmaal op Stromboli bent – goed bereikbaar en het zeewater is altijd schoon. Het mag dan het populairste strand van het eiland zijn, écht druk wordt het er nooit.