Het geheime en onmisbare Italiaanse ingrediënt soffritto geeft álles meer smaak

Je kunt in Italië een risotto eten waarvan elke hap zo goddelijk is dat het bijna science fiction lijkt. Hetzelfde geldt voor pasta of andere gerechten. Hoe krijgen ze er toch zo veel smaak in? Zelfs een pasta met simpele tomatensaus is meestal smaakvoller dan je dat thuis voor elkaar krijgt. Hoe doen ze dat toch?

Geel-oranje drie-eenheid

Het antwoord is even verrassend als simpel. Een kijkje in een Italiaanse keuken liet mij namelijk zien dat er een mysterieus soort geel-achtig goedje uit de vriezer werd gehaald en even werd aangefruit voordat er andere ingrediënten de pan in gingen. Ik zag het zowel bij risotto, bij tomatensaus en bij een vleesgerecht gebeuren. Toen ik de gerechten vervolgens voorgeschoteld kreeg waren ze stuk voor stuk zo smaakvol dat ik per se te weten moest komen wat dat eetlepeltje gele onbekendheid precies was.

Soffritto of battuto: het recept

Het was ‘soffritto,’ ook wel ‘battuto‘ genoemd. Soffritto is extreem fijngesneden selderij, wortel en ui. Met fijngesneden bedoel ik zo fijn dat je geen afzonderlijke stukjes meer kunt zien. Het allerfijnst mogelijk. Vervolgens wordt het drietal even aangebakken in een koekenpan met een beetje olijfolie en zout (naar smaak) en na vijftien minuten bakken houd je een soort gele pasta over, soffritto. Je kunt dit invriezen in kleine zakjes of in ijsblokjesvormpjes en er eentje uithalen zodra je gaat koken.

Beter dan bouillon

Net als dat een goede zelfgemaakte bouillon een veel diepere smaak geeft aan gerechten dan een bouillonblokje, doet soffritto hetzelfde. Het zorgt ervoor dat pasta-, rijst-, vega-, vlees-, of visgerechten een soort diepere laag aan smaak hebben dan wanneer je bijvoorbeeld een bouillonblokje gebruikt. Probeer het maar eens, je merkt zeker verschil. Voor de luiaards onder ons kun je in de Italiaanse supermarkt ook kant-en-klare soffritto kopen, maar die is wel net iets minder lekker dan wanneer je ‘m zelf maakt. In Italiaanse huishoudens wordt vaak een volle pan gemaakt, zodat je voorzien bent voor de komende maanden.