Zo kies je de beste pasta in de supermarkt

Het aanbod in de jungle van gedroogde pasta is wild. Want als je al moet kiezen tussen fusilli, penne, spaghetti, tagliatelle, rigatoni en nog zestien andere soorten, hoe kun je dan ook nog moeten kiezen tussen verschillende merken? En hoe weet je nou of je echt kwalitatief goede pasta kiest?

Pasta is een van de beste dingen op aarde, laten we daar niet over in discussie gaan. Naast lekker is pasta ook nog eens een heel vriendelijk product. Je kunt er van alles mee. Het vraagt weinig maar geeft veel terug. Pasta kan eeuwen in je keukenkast liggen en is nog steeds goed te gebruiken. In Italië zegt men dat je het zelfs tot twee jaar na de uiterste houdbaarheidsdatum kunt gebruiken.

Maar hoe herken je goede pasta?

Goede pasta is gemaakt van twee ingrediënten: durum tarwe en water. En ei. Maar niet veel meer. Allereerst kun je het best kijken naar de kleur. Pasta wordt in een ideale wereld langzaam gedroogd aan zee en in de zon. Dat zilte klimaat en rust is precies goed doordat er porositeit ontstaat. Dit is belangrijk omdat de pasta zich dan later goed bindt aan de saus. In de supermarkt herken je dit aan een soort poederige meel laag die op de pasta ligt. Maar anders kun je altijd kijken dat er op de verpakking lenta essiccazione staat geschreven, langzaam gedroogd. Verder is een lichtere pasta vaak van betere kwaliteit. Als je pasta geel, glanzend en een beetje plasticachtig eruitziet is het een grover bewerkt product.

Daarnaast staat er achterop goede pastamerken dat de pasta gemaakt is met trafilatura ruvida al bronzo oftewel bronzen mallen. Omdat brons niet egaal is in structuur draagt ook dit weer bij aan de porositeit van de pasta. Daarnaast staat veelal op de verpakking van kwalitatief goede pastamerken dat ze gemaakt zijn met acqua freddi di montagna oftewel water dat uit de bergen komt. Het zou iets doen voor de smaak, maar het zou ook uit kunnen komen op een staaltje Italiaans bluffen. Mocht je na al deze tips er toch niet helemaal uitkomen, kijk dan of de pasta toevallig uit Gragnano komt. Dit is een stad vlakbij Napels waar voorheen alle kwalitatief goede pasta gemaakt werd.

Beste pastamerken in de supermarkt

Kortom: letten op bovenstaande termen op de verpakking van gedroogde pasta. Om het je makkelijk te maken hebben we wel wat supermarktfavorieten voor je. De beste pastamerken die je in de reguliere supermarkten kunt vinden zijn Molisana en De Cecco. Online supermarkt Crisp verkoopt Liguori.