O oh! Is de toekomst van de heerlijke Italiaanse strandtenten in gevaar?

Italië staat op het punt om een strandoorlog uit te vechten – maar dan niet met zandkastelen. Het gaat om de toekomst van de Italiaanse strandclubs, waarvan vele al decennialang in handen zijn van dezelfde families. Dankzij een goede deal die al jaren geldt beheren deze strandclubs publieke stranden alsof het hun eigen terrein is. Maar nu wil de Italiaanse regering, gedwongen door Europese regelgeving, die concessies openstellen voor iedereen. En dat betekent niet veel goeds voor de huidige strandtenten.

Parasols dicht

Het plan heeft dan ook behoorlijk wat weerstand opgeroepen, waaronder met een klein protest vorige week waarbij de parasols dicht bleven. De huidige exploitanten zijn bang dat ze hun bedrijf kwijtraken aan grotere, mogelijk buitenlandse, bedrijven die beter kunnen concurreren. Op het stukje strand hebben zij namelijk binnenkort geen voorrang meer als voormalig beheerder, omdat het straks gaat op aanbesteding – inkoopopdracht van de overheid waarin de vastgelegde regels voor iedereen hetzelfde zijn.

Aanval op de Italiaanse cultuur

Ze zien het daarnaast ook als een aanval op een stukje Italiaanse cultuur. Voor hen draait het niet alleen om zaken, maar ook om het behouden van een levensstijl die van generatie op generatie is doorgegeven. Bovendien hebben ze in de jaren daarvoor iets van aanzienlijke waarde opgebouwd, wat op deze manier in stof opgaat. Het sentiment en duizenden bedjes en parasols, die je niet even in de achtertuin parkeert.

Er is uiteraard wel een reden voor de drastische verandering, die dus ook voorstanders met zich meebrengt. Deze stellen dat de situatie momenteel oneerlijk is en dat openbare aanbestedingen voor meer transparantie en kwaliteit kunnen zorgen. Iedereen zou toegang moeten hebben tot deze publieke ruimte, niet alleen de families die toevallig al jaren het voorrecht hebben om als eerste toe te slaan.

Piano piano

Als het aan de Italiaanse regering lag, was de regel er niet per se gekomen. Volgens de Europese regelgeving moet er gekeken worden naar de privatisering van publieke en ruimte – die volgens Italië weer afdoet aan nationale tradities in dit geval. Geniet dus nog maar even van je lettino en ombrellone dit jaar, want wellicht zal je favoriete lido de storm niet doorstaan. Al kan de regering er ook wederom een gevalletje piano, piano van maken.