Dit zijn de beste vegetarische restaurants van Italië

Vegetarische restaurants Italië

Al staat vis en vlees vastgeroest op de afdeling secondi van het gemiddelde Italiaanse menu, er zijn tegenwoordig ook genoeg restaurants in het hoge segment die een volledig vegetarisch of veganistisch diner neerzetten. Ieder jaar maakt We’re Smart een Top 100 beste groenterestaurants bekend, waarin deze keer maar liefst 12 trotse Italianen staan.

We’re Smart top 100

Maar allereerst even over de Nederlanders. Maar liefst 16 plekken zijn voor restaurants in Nederland: De Nieuwe Winkel in Nijmegen (1), Flore in Amsterdam (6), De Librije in Zwolle (12), Bolenius in Amsterdam (18), Triptyque in Wateringen (26), Brut 172 in Reijmerstok (45), Choux in Amsterdam (46), Spectrum in Amsterdam (53), Basiliek in Harderwijk (59), De Treeswijkhoeve in Waalre (67), Merlet in Schoorl (78), Pollevie in Den Bosch (82), Yerba in Amsterdam (86), Rijks in Amsterdam (88), Bøg in Den Haag (89) en One in Roermond (99).

De beste vegetarische restaurants van Italië

3. Piazza Duomo

Net als vorig jaar voert Piazza Duomo het lijstje aan namens Italië, op dezelfde plek als vorig jaar. Verwacht een aardig prijskaartje bij het derde beste groenterestaurant ter wereld, het heeft namelijk ook drie Michelinsterren naast de deur hangen en staat in de top 10 duurste sterrenrestaurants ter wereld. Volgens de jury vertelt Enrico Crippa met elk gerecht een verhaal en zet hij een indrukwekkende diner-ervaring neer bij het Albanese Piazza Duomo.
Piazza Duomo – Piazza Risorgimento 4, Alba

21. Joia

Ook chef Pietro Leemann doet al wat langer mee in de top van de ranglijst, al is-ie dit jaar wel wat plekken gedaald. Hij wordt geprezen om zijn unieke smakencominaties en scoort bonuspunten met zijn bereiding van wilde paddenstoelen van de barbecue met rozemarijn, pittige paprikasalsa, avocado, geroosterde peer, warme hummus en sesamzaad. Joia in Milaan was in 1996 het eerste vegetarische restaurant in Europa dat een Michelinster kreeg.
Joia – Via Panfilo Castaldi 18, Milaan

De leukste wijnbars in Milaan vind je hier »

 

29. Arnolfo

Dat je ook groen kunt koken met vlees, bewijst Gaetano Trovato met zijn restaurant in de buurt van Siena. Wel krijgen groenten bij de chef de hoofdrol en serveert hij een Impressionismo Vegetale-menu. Met bijzondere combinaties als asperges met geactiveerde houtskool en basilicum verdiende hij overigens ook al eens twee Michelinsterren.
Arnolfo – Viale della Rimembranza 24, Colle di Val d’Elsa

49. Glicine

Al is het uitzicht op zee en de Amalfikust vanaf het terras al mooi genoeg, is een diner bij Glicine nóg mooier als de naamgever van het restaurant in bloei staat: de blauweregen. Naast een klassiek menu kun je hier kiezen voor een plantaardige of vegetarische variant. Chef Giuseppe Stanzione maakte onder andere indruk op de jury door pasta in een extractie van taggiasche olijven te koken in plaats van in water.
Glicine Hotel Santa Caterina – S.S. Amalfitana 9, Amalfi

55. La Madernassa

Bij La Madernassa staat de oogst uit eigen tuin centraal bij het samenstellen van de drie menu’s: een verrassingsmenu, vegetarisch menu en een plantaardig menu. Ieder jaar besluit de keukenbrigade gezamenlijk wat er gezaaid wordt voor de komende tijd. Chef Guiseppe D’Errico nam die taak samen met zijn team vorig jaar over, maar doet nog altijd hetzelfde in het restaurant nabij Turijn.
La Madernassa – Reg. Lora 2, Guarene

75. Ca’ Matilde

Andrea Incerti Vezzani laat in zijn plattelandsrestaurant in het hart van Emilia-Romagna slechts een paar keuzes aan de gast: het aantal gangen en de keuze voor vis, vlees, vega of vegan. Op die manier verzekert de chef je van een menu met het beste wat op dat moment verkrijgbaar is uit de eigen enorme groentetuin. Extra leuk: in de zomer eet je tussen de groeiende boontjes en tomaten.
Ca’ Matilde – Via della Polita 14, Quattro Castella RE

80. Maggese

De eerste in het rijtje zonder Michelinster. Fabrizio Marino deed wel ervaring op bij Joia (de tweede in dit artikel, weet je nog), en staat nu op eigen benen aan het roer bij het Toscaanse Maggese. De diepzinnige chef vertaalt zijn technische en filosofische studies naar spannende gerechten die in direct contact met het platteland staan – althans, zo bedoelt-ie ze. Helemaal vegetarisch, met volop veganistische opties.
Maggese – Via IV Novembre 29, San Miniato

83. Reale

‘Strak, innovatief, met oog voor kleur en vorm en bovenal verrassend smakelijk,’ zijn de lovende woorden van We’re Smart over de kunsten van Niko Romito. De chef werkt al meer dan twintig jaar met voornamelijk groenten en laat in een oud klooster in Abruzzo zijn kunde zien in een vegan tastingmenu van veertien gangen.
Reale – Piana Santa Liberata, Castel di Sangro

92. Butterfly, Marlia Capannori

Net buiten de stadsmuren van Lucca vind je de villa waarin restaurant Butterfly zich bevindt, dit jaar voor het eerst in het lijstje beste groenterestaurants ter wereld. Als het weer meezit eet je er onder de oude bomen in de tuin. Fabrizio Girasoli wordt geprezen om zijn improvisatiekunsten; de chef weet zonder moeite ter plekke een nieuw vega of vegan menu in elkaar te zetten vol seizoensgroenten.
Butterfly, Marlia Capannori – Via Del Brennero 192, Lucca

93. I Tenerumi

Een restaurant dat vernoemd is naar de jonge scheuten van een courgette misstaat niet in dit lijstje. Chef Davide Guidara kookt volledig vegan op het Eolische eiland Vulcano voor de kust van Sicilië, waar deze tenerumi volop groeien. Het restaurant kreeg vorig jaar niet alleen voor het eerst een plek in de beste groenterestaurants ter wereld, maar haalde op dezelfde dag ook nog z’n eerste Michelinster binnen. Dit jaar staat-ie er weer in, één plekje lager.
I Tenerumi Therasia Resort – Isola di Vulcano, Vulcanello

94. Cuculia

Baal als een stekker dat ik hier een paar weken terug nog voor de deur stond te loeren naar de interessante kaart, maar besloot door te lopen omdat ik zin had in wat simpelers. Cululia in Florence staat dit jaar voor het eerst tussen de beste vegetarische restaurants ter wereld. Volgens We’re Smart kun je hier een complex maar perfect in elkaar gezet vegamenu bestellen, waarbij de huisgemaakte seitan een aanrader is.
Cuculia – Via dei Serragli 3/R, Florence

Dit zijn mijn favoriete restaurants in Florence »

 

98. Impronta d’Acqua

Interessant is dat dit restaurant in Ligurië zich hoofdzakelijk richt op vis, maar Ivan Maniago een ster is in het uitzoeken van ingrediënten, dus ook van het land. De chef maakt in zijn sterrenzaak aan zee gerechten met veel persoonlijkheid, waarmee hij dit jaar voor het eerst ook een plekje in de We’re Smart-lijst verdiende. Er is een vis, vlees, vega en vegan menu.
Impronta d’Acqua – Via Aurelia 2121, Cavi di Lavagna