De verkeersregels in Italië even op een rijtje

Het begrijpen van de Italiaanse verkeersregels kan handig zijn als je in Italië rijdt. Niet dat Italianen zich zelf nou zo ongelofelijk nauwkeurig houden aan de landelijke verkeersregels, maar toch. Of je nu langs de Amalfikust rijdt, het schilderachtige platteland van Toscane doorkruist, of je een weg baant door de drukke straten van Rome, respect voor de Codice della Strada is erg belangrijk. Hieronder vind je de belangrijkste regels even vliegensvlug op een rij.

Verkeersregels in Italië

De basis

Een open deur, maar veiligheidsgordels zijn verplicht en bellen tijdens het rijden is alleen handsfree toegestaan met een handsfree systeem. Bestuurders moeten verder altijd een geldig rijbewijs, registratie- en verzekeringsdocumenten bij zich hebben.

Snelheid

Snelheidslimieten in Italië variëren afhankelijk van het type weg. De algemene snelheidslimieten zijn:
Steden: 50 km/u
Niet-stedelijke wegen: 90 km/u
Hoofdwegen buiten de stad: 110 km/u
Snelwegen: 130 km/u

Verkeerslichten en verkeersborden

Italiaanse verkeerslichten en -borden verschillen niet veel van de onze behalve dat er soms Italiaanse woorden op kunnen staan. Bekende borden zijn onder andere:

  • Dare precedenza: dit betekent voorrang verlenen
  • Fermare: betekent stop/stoppen
  • Attraversamento pedonale: een voetgangersoversteekplaats of zebrapad

Parkeren

Parkeren kan soms lastig zijn in Italië, dus let op deze omlijning in parkeergebieden:

  • Blauwe lijnen: betaald parkeren
  • Witte lijnen: gratis parkeren
  • Gele lijnen: voor auto’s met een speciale autorisatie, zoals bijvoorbeeld invaliden

Uitgebreide parkeerregels in Italië vind je hier »

Alcohol

Italianen nemen ook dit vaak niet al te serieus, maar Italië heeft strenge wetten tegen drinken en rijden. De wettelijk toegestane promillage alcohol in het bloed is 0,5 gram per liter voor de meeste bestuurders. Voor beginnende bestuurders (minder dan drie jaar rijervaring) is het limiet echter 0.0 gram per liter. Als je je hier niet aan houdt, dan riskeer je een boete, gevangenisstraf of kan je rijbewijs ingenomen worden.

Ten slotte, let op ZTL zones

Veel Italiaanse steden hebben beperkte verkeerszones (Zona Traffico Limitato), waar je alleen mag rijden als je daar speciale toegang voor hebt. Als het licht op de ZTL borden rood is mag je er logischerwijs niet rijden, bij groen is dat wel toegestaan.