Waarom betaal je in de supermarkt meer voor spaghetti dan macaroni?

Da FavorFlav

In Nederland is spaghetti duurder dan macaroni, in Italië betaal je voor allebei die pasta’s hetzelfde. Hoe zit dat? Onze collega’s en buongustai van Favorflav schreven er eerder over; de Keuringsdienst van Waarde dook in de wondere wereld van de pasta en ontdekte: niks kan dat prijsverschil verklaren.

Pasta maken is eigenlijk niet zo moeilijk. Een deeg van durumtarwe en water wordt door een mal geperst, waardoor het z’n vorm krijgt. Of je nou lange slierten maakt en het spaghetti noemt, of kromme holle buisjes en ‘macaroni’ op de verpakking zet, het werk is hetzelfde. Eigenlijk gek dat in Nederlandse supermarkten spaghetti vaak duurder is dan macaroni. Even vergelijken: een zak macaroni kost 1,79, een zak spaghetti 1,99 (hetzelfde merk, dezelfde supermarkt). Mysterieus.

Spaghetti duurder dan macaroni klopt niet

De Keuringsdienst heeft aangeklopt bij de fabrikant. Hun verklaring: een andere deegsamenstelling, en een andere manier om de pasta te snijden. ‘Dat klopt echter niet,’ ontdekt de Keuringsdienst. ‘Net als in Italië worden alle pastasoorten van hetzelfde soort deeg gemaakt. Ook is het snijproces niet anders. Het deeg wordt met hoge druk door een vormpje geduwd. Daardoor krijg je rechte slierten, een spiraalvorm of het welbekende elleboogje waar we mee zijn opgegroeid.’

Al dente

Bovendien ontdekken de onderzoekers: in Italië bestaat dat prijsverschil niet. Omgerekend naar een prijs per kilo betaal je daar voor elke pasta zo’n beetje hetzelfde. Maar er is wel een verschil: de kooktijd. Italianen eten de pasta graag al dente, dus dat je er nog een beetje je tanden in moet zetten. Staat op het pak 12 minuten koken, dan halen de Italianen de pasta al na een minuut of zeven uit het water. Maar ja, dat kan ook het prijsverschil niet verklaren.

Het blijft dus een raadsel, waarom we voor spaghetti meer betalen. Weet jij het?

Bron: Favorflav