Waarom San Marzano-tomaten de nep-Rolex van de bliktomaten zijn

Pastasaus maken met een blik tomaten is een must. In vergelijking tot de andere ingeblikte tomaten hebben San Marzano tomaten een zoete in plaats van een zurige smaak. Dat komt doordat de lange, vlezige tomaten groeien op vulkanische grond in de zeewind dichtbij Napels. Alleen de tomaten die groeien op de juiste manier op de daarvoor aangewezen gebieden krijgen het Italiaanse DOP (Denominazione d’Origine Protetta) keurmerk. Een San Marzano zaadje ergens anders planten en uit laten groeien tot tomatenplant maakt de tomaat genetisch misschien wel hetzelfde, maar een dergelijk keurmerk verdienen deze tomaten dan niet. Maar dat is niet het enige probleem met deze tomaat.

Foptomaten

In andere landen, zoals de Verenigde Staten, wordt namelijk ook volop op een andere manier gefraudeerd met de luxe tomaat. Want zoals dat gaat met ieder premiummerk, of het nu gaat om wijn, Chanel, Rolex of in dit geval tomaten; San Marzano’s hebben een hogere prijs dan gewone tomaten in blik, en dan ligt namaak al snel op de loer. Italianen sturen tomaten zonder label naar de VS, en bedrijven ter plaatse plakken er een DOP-label op; in Amerika is de DOP namelijk niet gereguleerd. Naar schatting is minstens 95 procent van de zogenaamde San Marzano’s in de VS fake. Schokkend, nietwaar?

Check, check, dubbel check

Naast het feit dat het neptomaten zijn worden deze tomaten vaak ook onder erbarmelijke omstandigheden geplukt door arbeidsmigranten. Want als je een blik met tomaten uit het zuiden van Italië koopt, koop je vaak een blik vol tranen en pijn. Als je slechts 45 cent voor een blikje betaalt, dan betaalt iemand anders daar de pijnlijke prijs voor. Hier in de schappen zul je door de strenge regelgeving niet zo snel nepperds vinden. Maar mocht je toch niet zeker zijn van je zaak, check dan altijd of er het DOP of Pomodoro San Marzano dell’Agro Sarnese Nocerino-keurmerk opstaat. Dan ben jij in ieder geval verzekerd van de lekkerste tomatensaus ever.

Bron: FavorFlav