Er zit een complete wetenschap achter de waslijnen in Napels

Wedden dat jij ook foto’s hebt gemaakt van de wasjes in Napels, kleurrijk wapperend boven smalle straatjes? Ze horen bij de stad zoals pizza en sleutelhangers van rode pepertjes. Dat ze zo’n feest zijn voor het oog, is echter helemaal geen toeval. De Napolitanen doen namelijk al honderden jaren hun naar bloemetjes ruikende best om de waslijnen zo perfect mogelijk op te hangen.

1. Kleur is alles

Zie je een waslijn waaraan de kleding niet op kleur is gesorteerd, dan weet je dat hier een expat woont of iemand die kleurenblind is. Een echte Napolitaan zorgt dat de kleding als een ware regenboog is opgehangen. Dus niet alleen gelijke kleuren bij elkaar, maar ook met vloeiende overgangen daartussen. Oh, en vergeet de kleuren van de knijpers niet. Een rode knijper op een groen T-shirt doet pijn aan het oog.

2. Een beetje netjes graag

Kleding hang je niet dubbelgevouwen over een waslijn, dat weet iedereen die weleens een wasje ophangt. Je krijgt er een lelijke vouw van en het duurt langer om te drogen. Maar in Napels hang je de was niet alleen voor jezelf netjes op, maar ook voor je buren. Die slecht opgehangen handdoek wappert namelijk de hele dag vol in het zicht van je buurvrouw. Een belediging. Net als kleding binnenstebuiten ophangen. Schandalig.

3. Geen ondergoed in het zicht

Prima dat je je was laat drogen boven een drukke straat of voor het raam van de buren, maar denk er wel een beetje over na. Lakens hangen vooraan, daarachter de andere grotere items. Zo dicht mogelijk tegen de balkonrand of het raam plaatst de Napolitaan het ondergoed en de sokken. Ze hoeven niet helemaal verstopt te zijn, maar zo hangen ze ook niet vol in het zicht.

4. Creativiteit mag

Volg je netjes alle bovengenoemde regels, dan kan je daarnaast wat gaan experimenteren. Versier je waslijn bijvoorbeeld met linten of kleine plantenpotjes. Het is onderdeel van je identiteit en iedereen ziet hem elke dag, dus maak er wat van.

5. Vergeet het sociale aspect niet

Ook als je geen huisman- of vrouw bent en eigenlijk enorme haast hebt om op je werk te komen, zul je toch even de tijd moeten nemen voor het ophangen van de was. Vanwege het sorteren en vinden van de juiste knijpers, maar ook omdat dit een moment is om bij te praten met de buren. Hangend uit je raam of over je balkonrand, krijg je gegarandeerd gezelschap. Gezellig, toch?

6. Laat niemand je traditie afpakken

De Napolitaanse Romeinen hingen hun was al vol in het zicht te drogen – dus je snapt wel dat dit inmiddels niet alleen praktisch is, maar ook een traditie. Toen de gemeente in 2022 dreigde de waslijnen te verbieden, begon de stad te steigeren. Napels moest een meer opgeruimde stad worden en daarom werd het niet alleen verboden om op monumenten te eten, maar ook om je was boven de straat te laten wapperen. Toen de nonna’s dreigden te gaan rellen, kwam de burgemeester tot inkeer en besloot dat de schone was Napolitaans erfgoed is.