Wat is een espresso?

In Italië viel het me op: mijn Italiaans vrienden worden wakker en gaan weer slapen met een espresso. De hele dag door wordt er zo’n caffè gedronken, zelfs na het diner wanneer ik gewoon braaf aan mijn gemberthee zat. Ze vertelden mij dat een espresso na het eten goed is voor de vet- en spijsvertering. Zou dit het geheim van de Italianen zijn om zo slank te blijven terwijl ze iedere dag pizza en pasta eten? Ik duik in de wondere wereld van espresso.

Wat is een espresso

Een espresso is geen normaal bakkie koffie. Sterker nog, er zit een aardig verschil tussen een espresso en een gewone kop koffie. Bij een kop koffie loopt het hete water langzaam door de filter met gemalen koffie heen. Bij espresso wordt het water onder hoge druk binnen een halve minuut door de gemalen koffie geduwd. Hier komt nog wat precisie bij kijken. Voor een shot espresso moet het water 95 graden zijn dat door 7 gram koffie wordt geduwd onder een druk van 9 bar, voor zo’n 25 seconden.

Wat betekent espresso

Dit idee kwam in de negentiende eeuw van een Fransman, maar het zijn de Italianen die ermee aan de haal zijn gegaan. Luigi Bezzera maakte in 1902 de eerste compacte espressomachine werkend met water en stoom. Het enige nadeel was dat het water door de stoom iets te heet werd en een espresso toen nog een beetje verbrand smaakte. Zo’n veertig jaar later kwam Giovanni Achille Gaggia met het plan om de druk en watertemperatuur van elkaar los te koppelen. Door hem gebruiken we vandaag de dag nog de techniek om met een hendel en piston het hete water door de koffie te persen. Of espresso dan “verbrand kopje koffie” betekent? Sommige mensen beweren dat espresso komt van het Latijnse woord voor “uitpersen”. Maar anderen zeggen dat dit het Italiaanse woord is voor “snel”.

Hoeveel cafeïne in espresso

Enne… mijn Italiaanse vrienden blijken gelijk te hebben. Een espresso, maar met name cafeïne, laat je metabolisme inderdaad sneller werken wat voor gewichtsverlies kan zorgen. Omdat een espresso zo’n loeisterke smaak heeft, denk je misschien dat er ook veel meer cafeïne in zit. Maar met een kopje espresso krijg je minder cafeïne binnen dan een gewone kop filterkoffie. Dit komt door de snelle zetwijze van een espresso. Gelukkig maar, want dan kun je er extra veel van drinken, net zoals de Italianen doen.

Nog een leuk weetje: niet een bakkie koffie vormt de basis voor je cappuccino of latte, dat is een shot espresso. Schijn ik al jaren mijn eigen cappuccino verkeerd te maken.