Wat te doen in Bergamo: zo mooi als Bergamo is geen enkele andere Italiaanse stad

Bergamo is een kleine stad in de regio Lombardije die je mogelijk alleen kent van het feit dat je er soms relatief goedkoop op kunt vliegen. Maar dat is verschrikkelijk zonde. Bergamo is een zeer schattige, mooie en pittoreske stad waar nieuw en oud elkaar ontmoeten, waar cultuur en de moderniteit van het hedendaagse naadloos in elkaar overlopen. Geschiedenis én shoppen dus. Een stad die je moet bezoeken en het liefst zo snel mogelijk.

Bergamo Città Alta en Bergamo Basso

Bergamo bestaat uit een hoog en een laag gedeelte van de stad, oftewel ‘Bergamo Alto’ en ‘Bergamo Basso.’ Vanaf laag Bergamo kun je hoog Bergamo met omringende stadsmuur goed zien liggen. Je kunt de kabelbaan oftewel funicolare di citta naar boven nemen. Boven vind je meer historie: kerken, ouden stadspleinen, palazzi, en markten. Maar overal waar je kijkt is het mooi. En uniek. Zoals geen enkele andere Italiaanse stad. In de Città Bassa vind je geen middeleeuwse straten en pleintjes zoals in het oude centrum. Dit lagere gedeelte van Bergamo is pas in de negentiende eeuw aangelegd. De straten zijn er moderner en breder vooral geschikt om te winkelen en te flaneren.

Wat te doen in Bergamo

Mercato delle Scarpe en Piazza Vecchia

Dit is een klein plein in de stad. Het is de plek waar je aankomt met de funicolare. Mercato delle Scarpe verdeelt als het ware de twee stadsdelen, hoog en laag, aan elkaar. Vroeger stonden hier eindeloos veel schoenverkopers, vandaar de naam Mercato delle Scarpe, schoenenmarkt. Het centrale plein van de Bergamo Alta, vol terrassen, is echter Piazza Vecchia.

Academia Carrara

Een museum waar je verschillende soorten kunst kunt bezichtigen, zowel beeldhouwkunst als schilderijen. Je vindt er verschillende werken van bekende kunstschilders zoals Bellini, Botticelli en Rafaël. Aangezien het een museum is met een goede collectie maar niet zo hysterisch groot dat je er verdwaalt, is dit museum uitstekend voor een bezoek van een uur of twee.

Stracciatella-ijs bij La Marianna

De ijssmaak stracciatella is bij La Marianna in 1961 door Enrico Pannatoni ontwikkeld. Hij was aan het experimenteren met ijssmaken en wilde eigenlijk een soort chocoladeijs maken, en besloot warme fondant bij het koude fior di latte-ijs te gieten. Er kwamen onregelmatige chocoladestukjes in het ijs, maar dat bleek juist erg lekker te zijn. Sinds 2017 is deze ijssmaak de officiële ijssmaak van de stad Bergamo. Als je er bent is het natuurlijk geen straf om even één of twee stracciatella-ijsjes te eten.

Winkelen

Winkelen kan erg goed in Bergamo, alleen niet echt in het hoge gedeelte. Dat kun je beter doen in Bergamo Basso. De beste winkelstraten zijn de Via XX Settembre, Via Torquato Tasso, en de Via Sant’ Alessandro. Hier vind je een mengelmoes van chic en minder chic.

Testikels aanraken in de Capella Coleoni

Deze kapel of eigenlijk grafmonument is gemaakt ter ere van Bartolomeo Coleoni, een kapitein in het leger van de stad. Hij schijnt heldhaftig en moedig, maar ook bruut geweest te zijn. Naast de poort van de kapel vind je het Coleoni familiewapen afgebeeld, drie testikels. Dit zou vermoedelijk zijn omdat Bartolomeo er drie had. De legende is dat als je de drie testikels aanraakt, het je geluk brengt of vruchtbaar maakt.

Santa Maria Maggiore

Santa Maria Maggiore is een kerk die je ook zeker niet mag overslaan als je in Bergamo bent. Zowel vanbinnen als vanbuiten is deze kerk een kunstwerk, vol goud, licht en fresco’s.

Torre Civica

Voor het mooiste uitzicht van de stad beklim je de Torre Civica, door de inwoners van Bergamo ook wel Il Campanone genoemd, de grote klok. Vanaf de Torre Civica kun je op heldere dagen de Alpen zien. Elke avond om tien uur slaat deze klok honderd keer. Vroeger was dit een waarschuwing dat de stadspoorten dicht gingen; als je de stad nog uit wilde, had je precies honderd slagen de tijd. Als je de klim trouwens niet ziet zitten is dat geen probleem, je kunt namelijk ook met een liftje naar boven.

Mangiare

In Bergamo kun je fantastisch eten. De keuken van de stad kent zowel veel traditionele gerechten zoals polenta en vleesgerechten als modernere restaurants. De klassieke keuken eet je bijvoorbeeld bij Trattoria Parietti aan de Via Contantino Beltrami 52, voor modern moet je zijn bij Idee Bistrot aan de Via Borgo Santa Caterina 90. De tweedeling hoog en laag, oud en nieuw, zie je ook in het restaurantaanbod terug.