Een Italiaanse zomervakantie à la Tom Ripley: de filmlocaties

De Italiaanse steden die Tom Ripley in de nieuwe Netflix-serie Ripley bezoekt lijken wel hoofdrolspelers. Naast Andrew Scott als Tom Ripley, Dakota Fanning als Marge Sherwood en Johnny Flynn als Dickie Greenleaf, figureren de Italiaanse steden en dorpen belangrijke rollen die dankzij de prachtige zwart-wit cinematografie evenveel overbrengen als de acteurs.

Ripley’s opnamelocaties klinken als een droomvakantie: Venetië, Rome, Napels, Palermo… het heeft ons verlekkert op een langzame zomer in Italië, met omgevingen waar je u tegen zegt. Waar op iedere dag wordt gezwommen, de espresso op het terras wordt gedronken en verder niets moet en alles mag. Minus de moorden, dan. Daarom hebben onze collega’s bij ModMod de steden, dorpen en locaties die Tom Ripley bezoekt voor je op een rij gezet.

New York

Ripley begint in New York, waar Tom de opdracht krijgt van Mr. Greenleaf om naar Italië te reizen om zijn verloren zoon Dickie terug te halen. Daarom vertrekt Tom naar Atrani, het Italiaanse kustdorpje waar Dickie verblijft.

Atrani, Italië

Regisseurs Steven Zaillian reed langs de hele Amalfikust, van Salerno naar Sorrento, ‘op zoek naar het stadje waarvan we ons voorstelden dat Dickie Greenleaf zich had gevestigd,’ zei hij tegen Netflix. ‘De meeste waren te gemoderniseerd of gegentrificeerd voor een verhaal dat zich afspeelt in 1960, maar er was er een die we ontdekten, een dorp van ongeveer 800 mensen genaamd Atrani, dat we perfect vonden.’

Dickie verblijft in een prachtige villa in Atrani, in het Zuid-Westen van Italië. Zijn vriendin Marge Sherwood woont ook in Atrani, in een kleiner huisje verder omhoog in het dorpje — er moeten aardig wat trappen worden gelopen om haar huis te bereiken. Ook in zwart-wit komt dit kuststadje heerlijk tot leven, met kaartende oude mannetjes op het plein, de kenmerkende klokkentoren en de eindeloze trappen.

Inwoners Atrani houden hun hart vast na het verschijnen van Ripley »

 

De werkelijke filmlocatie van Dickie’s villa is echter niet in Atrani, maar op het eiland Capri. Die locatie, genaamd Villa Torricella, is gewoon te boeken op airbnb, alhoewel de eerstvolgende beschikbare huurdata pas weer vanaf oktober dit jaar zijn. Voor nog geen 250 euro per nacht kun je je hier een echte filmfigurant wanen. Hotel Miramare in Positano stond model voor Ripley’s gelijknamige hotel in Atrani.

Napels

In de tweede aflevering reis je met Tom en Dickie met de bus naar Salerno en met de trein naar Napels, waar zij een van Caravaggio’s meesterwerken bewonderen: De zeven werken van barmhartigheid. Naast dit meestwerk zie je onder andere Palazzo San Felice in de wijk Sanità, de pizzeria van Sorbillo en het Palazzo delle Poste e Telegrafi. Ook de bushalte waar zij de bus naar Salerno nemen is gewoon in gebruik, dit is bij de Tondo di Capodimonte.

San Remo

Dickie en Tom reizen naar San Remo voor een boottochtje, dat niet werkelijk in San Remo (het Noord-Westen van Italië) werd gefilmd, maar in Anzio, een plaats net buiten Rome.

Rome

Na San Remo vlucht Tom naar de hoofdstad van Italië, Rome. Hier verblijft hij in een bijzonder mooi appartement, dat helaas niet op locatie is gefilmd, maar is gebouwd in een studio. Wel is het gehele interieur gebaseerd op de interieurs die de regisseurs in Italië hebben gezien. Zaillian vertelt aan Netflix: ‘De sofa in Tom’s appartement in Rome was de sofa die we zagen in een villa in Rome waar we allebei verliefd op werden, dus we hebben gewoon een exacte replica gebouwd.’

Er waren meerdere opnamelocaties in Rome, van Palazzo Ruspoli (de locatie waar Freddie’s suite was gesitueerd) tot Hassler Roma (gebruikt als exterieur van Hotel Excelsior). Verder laat Ripley de Fiat achter in het Parco degli Acquedotti, bij de historische Via Appia. Later in de serie gaat hij naar het Romeinse Galleria Borghese waar verschillende Caravaggio’s te zien zijn.

Palermo

In de zevende aflevering reist Tom naar Palermo op het eiland Sicilië. Hier bezoekt hij het Oratorio di San Lorenzo en ook is de kathedraal van Palermo goed te zien. De buitenkant van zijn hotel “in Palermo” is het Palazzo San Felice, in Napels.

Venetië

In Venetië neemt Ripley zijn intrek in het Palazzo Contarini Polignac, aan het Canal Grande. De familie Greenleaf verblijft in het luxe Hotel Danieli, om de hoek van het Piazza San Marco.

Beeld: Netflix

Bron: ModMod