24 uur in Florence met local business- en schrijfcoach Cathelijn Paling

Van wie we het beste reistips kunnen aannemen? Juist, van de locals. Business- en schrijfcoach Cathelijn Paling (34) is digital nomad en neergestreken in Florence. Zij deelt met ons haar insider tips, wanneer het aankomt op koffietenten, vintage markten en niet geheel onbelangrijk: bars om uren te blijven plakken met een Italiaanse wijn – of drie.

Even voorstellen

‘Anderhalf jaar geleden heb ik mijn auto verkocht, inboedel op Marktplaats gezet en een enkeltje naar Kaapstad geboekt, en later naar Bali gevlogen. Tot ik dacht: Europa is eigenlijk ook heel mooi, en dan kunnen mijn dierbaren mij ook komen op zoeken. Als vijfjarig meisje droomde ik al van een leven in Florence, omdat ik hier altijd kwam met familie. Zo gezegd, zo gedaan dus werd ik lid van de Facebook-groep Foreigners in Florence. En nu zit ik hier vlakbij de wijk Santa Croce in een droomappartement, tussen de locals en vlakbij rivier de Arno. Een topplek waar een ietwat luxe sfeer hangt, omdat iedereen hier zich altijd zo prachtig kleedt. Dat was wel even wennen toen ik met mijn eilandhaar en teenslippers aankwam, vanaf Bali.’

24 uur in Florence met Cathelijn

Hoe begin je jouw dag het liefst?

”s Ochtends probeer ik altijd even te bewegen, soms met een rondje hardlopen langs de Arno en een andere keer met een pilatesles. Mijn standaard pitstop voor een cappuccino en een croissant is bij Café Cibreo, om de hoek van de Sant’ Ambrogio markt. Ik vind het heerlijk om dan even op het terras te journallen – opschrijven waar ik dankbaar voor ben en even reflecteren hoe ik me voel – voordat ik aan mijn werkdag begin.’

Bij welke lunchtent schuif je graag aan?

‘La Menagere vind ik top. Een hele insta-waardige plek, met een bloemenwand en hele lekkere bagels. Trattoria del pennello heeft een hele schattige binnentuin, en daar bestel ik meestal een van de salades of melanzane. Als je geen zin hebt om ergens te zitten, is Sandwichchic een uitkomst. Daar haal je panini met gesmolten manchegokaas, truffel en aubergine voor €7 euro, om maar wat te noemen.’

Welke werkplek is je favoriet?

‘Dat is zonder twijfel Ditta Artigianale, met airco en supersnelle wifi.’

Is er een markt die we zeker niet mogen overslaan?

‘Jazeker! Op Piazza Santo Spirito is iedere tweede zondag van de maand – tenminste als de Italianen er zin in hebben, want nu met de hitte laten ze het vaak afweten of wisselen ze de zondagen – en heeft alles van vintage kleding tot interieur-hebbedingen.’

Wat is je go-to Italiaanse snack?

‘Mijn guilty pleasure is echt de cornetto al pistacchio, die is echt niet normaal lekker. Toen ik het ontdekte, heb ik het bijna iedere dag gegeten. Of een gelato van La Carraia.’

Waar dineer je in Italiaanse stijl?

‘De wijk Santo Spirito & Piazza is heerlijk om te terrassen. Gnocchi met truffel kan ik altijd eten, en dan het liefst bij Osteria Santo Spirito, omdat die gewoon het allerlekkerst is.’

Bij welke bar sluit je de dag af?

‘In het weekend ben ik vaak te vinden bij Wijnbar Il Santo Bevitore, een piepklein en schattig barretje waar je snel voorbijloopt, maar dat dus zeker niet moet doen. Het is slim om hier even te reserveren. De rooftop van hotel Palazzo Guadagni vind ik ook heel leuk, met uitzicht over het hele plein.’

Met welk woord zou jij de levensstijl in Florence omschrijven?

‘Genieten.’

De avonturen van Cathelijn volg je op haar Instagram @cathelijnpaling.