Laaiende Italiaanse minister zorgt voor naamsverandering nieuwe Alfa Romeo

Oproer in autoland. De recent gelanceerde Alfa Romeo Milano moet een nieuwe naam aannemen na politiek gesteggel. De Italiaanse politiek maakte bezwaar tegen de naam, wat resulteerde in een verrassende stap van het Italiaanse autobedrijf. De Milano was er net, maar is niet meer.

Alfa Romeo Milano

Amper een week oud. Op 10 april 2024 werd de elektrische Alfa Romeo Milano met trots onthuld. De lancering veroorzaakte een aardige online storm, waarbij de website van Alfa Romeo meerdere malen crashte vanwege het enorme aantal bezoekers dat tegelijkertijd de car configurator in wilde. Aldolfo Urso, de Italiaanse minister van Economische Ontwikkeling, wilde ook virtueel instappen, maar schrok zich een ongeluk van de naam.

Het probleem? Trots en een wet die sinds 2003 in Italië van kracht is. Deze stelt dat producten met een Italiaans klinkende naam ook daadwerkelijk uit Italië moeten komen. Normaal gezien voornamelijk een gedoetje rondom eten. De Milano zou echter de eerste Alfa Romeo zijn die buiten Italië wordt gebouwd. Hij komt uit Polen. En daar mag je dus geen Milano heten, want dat is hartstikke uit de windrichting.

Alfa Romeo Junior

Alfa Romeo staat doorgaans bekend om de vrij heldere keuzes van namen voor z’n modellen. De Giulia, naar een meisjesnaam, en de Stelvio, vernoemd naar de beroemde Stelvio-pas bijvoorbeeld. De Milano zou eerst ook anders heten: ‘Brennero’ stuitte echter op bezwaren vanwege de associatie met het Italiaanse woord voor ‘verbranden’. Da’s niet handig, gezien EV’s nogal wat brandjes op hun cv hebben.

Deze naamperikelen zorgden voor onenigheid tussen Alfa Romeo en de Italiaanse overheid, met minister Urso die vasthield aan de wet die niet-Italiaanse producten verbiedt om Italiaans klinkende namen te dragen. Als compromis besloot Alfa Romeo om de naam te wijzigen naar Junior. Voor de liefhebber overigens niet erg: de GT 1300 Junior uit 1966 is een iconisch model dat een jongere doelgroep naar de showroom trok. En dat wil Alfa Romeo ook doen met z’n nieuwe elektrische model.